Önceki dönem CHP Bursa milletvekillerinden Kemal Demirel, her bir trafik kazasının onlarca can aldığı 2000’li yılların başında yurt çapında başlattığı demiryolu kampanyası nedeniyle sadece Bursa basınında değil, başka illerdeki yerel gazetelerde de haber oldu. Demirel aylarca çalıştı, arşivleri taradı, gittiği illerle temas kurup oradaki gazetelerde yer alan haberleri derledi ve bir sergi açtı.

Nam-ı diğer “Çuf Çuf Kemal”, demiryolu eylemlerinin haberleştirildiği, yorumlandığı gazete kupürlerini Tayyare Kültür Merkezi salonlarında sergilemeye başladı.

Demirel’in sergi hazırlığını çok önceden biliyordum. Çünkü önceki karşılaşmalarımızda hem sergi hazırlığından bahsetmiş, hem de kendisi hakkında yazı yazmayan tek gazeteci olduğumu sitemkar bir şekilde ifade etmişti.

Sergilenen gazete kupürlerinin toparlanması için epey emek harcanmıştı. Eşi Nimet Demirel, birlikte çalıştıkları Emine Örnek İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Gülşah Dikili ve daha pek çok kişinin alın teri vardı.

Davet ettiler, cumartesi günü serginin açılışına gittik. Kupürleri inceledim. Enver Ayhan gibi merhum gazeteci ağabeylerimiz de yazmış Kemal Demirel’in tren eylemlerini ancak bir ben yazmamışım! Sitemin karşılığını, anı defterine yazarak verdim.

Karaladım bir şeyler ve “İşte yazdım” diye bitirdim.

Sergiyi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de gezdi. Altepe gezerken yine Kemal Demirel ile göz göze geldik. Konuyu hiç yazmamış olmam bir kez daha gündeme geldi.

Tam o anda, şehir içi tramvay projesi nedeniyle eleştirdiğim Altepe deseydi ki “Bütün Bursa biliyor İhsan Bölük’ün trene bakış açısını!” İşte o zaman hapı yutmuştum. Her bir yerim kızarır, verecek cevap da bulamazdım doğrusu!

Kemal Demirel’e dedim ki “İyi ki bana bu şekilde yanıt vermediniz!”

“Ne o, otobüsçü müsün yoksa sen?” diye karşılık verdi. 5-10 saniye sonra anladı espriyi..

Oysa demiryollarına karşı olmam değil, Kemal Demirel’in bu konudaki mücadelesine destek veren hiçbir yazı yazmamamın nedeni..

Ne peki?

Tam olarak bilmiyorum. Ama belki şu olabilir: Eylemin başarılı olacağına inanmamam!

Çünkü genç Türkiye Cumhuriyeti’nde Atatürk ile başlayan demiryolu hamlesi, O’ndan sonra sekteye uğramış, emperyalizmin dayattığı lastik tekerlekli motorlu araç sanayisi süreci destekler olmuş, demiryolu taşımacılığı ve ulaşımı yavaş yavaş hayatımızdan çıkarılmış..

Fakat günümüz siyasi iktidarının demiryollarına, “öküzün trene baktığı gibi” bakmadığını gördükçe, en çok Kemal Demirel adına seviniyorum..

Hakikaten bu uğurda büyük emek harcadı..

 

— DÖRT DÖRTLÜK —

 

Gezdi yurdun dört bir yanını
Anlattı durdu trenini, rayını
Partisine kısmet olmadı tren getirmek
Getirenlerden zorla aldı onursal payını

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yorumlayın