İstanbul’dan yazıyorum dostlar… Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü adı altında Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi’nde fuar düzenlemiş. 2006 yılından bu yana 19. köprüymüş bu…
Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD)’dan davet geldi: “Fuarın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yapacak, fuar gezilecek, sonra da Zaman Gazetesi ziyaret edilecek.”
“Hay hay, gelelim” dedik gittik.
Fethullah Gülen Cemaati’nin unsurları hepsi… Organizasyon süper… Sabah erkenden işadamı, aynı zamanda BUGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Benli, özel aracıyla aldı evimizin önünden. Güzelyalı’dan Yenikapı’ya, oradan Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ne…
Öyle kalabalık ki… Afrikalıların çokluğu dikkat çekiyor. Kayıt masasına isimlerimiz bildirilmiş, yaka kartlarımız hazırlanmış…

BAKANLAR KURDELE KESTİ

Görevli kartı bulunan bir genç, aval aval bakındığımızı görünce, nasıl yardımcı olabileceğini soruyor. Basın bilgilendirmesi istediğimizi söylüyoruz. Cep telefonunu çıkarıp, mail adresimizi istiyor. Hoop, program anında telefonumuzda…
Sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan geliyor, konuk Tanzanyalı kadın bakan ile birlikte kurdele kesiyor. Ardından stantları geziyor…
Stant turundan sonra Bakan Çağlayan sağına TUSKON Başkanı Rızanur Meral’i, soluna da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi alarak basın toplantısı yaptı.
Bakanın sözlerinden birkaç notumuz var aktaracağımız ama geçmeden önce, fuarla ilgili gözlemlerimizi aktaralım…
130 ülkeden bin 100 civarında yabancı, yurtiçinden de 800 firmanın katıldığı fuarda 115 stant var. Bu yılki Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü fuarının ana teması gıda, tarım, hızlı tüketim mamülleri ve ilgili makineler…

BU MALLARLA MI REKOR KIRILACAK?

Stantlara baktığımızda, şekerlemeciler, helvacılar, kurabiyeciler, kuru meyveciler, tatlıcı ve pastacılar dikkat çekiyor. Çocuk bezleri ve kadın pedleri, parfümler, süt sağma makineleri, pasta fırınları, bir kullanımlık hijyen giysiler falan feşman!
Küçümsemiyoruz elbette, ticaret ticarettir. Fakat burada sergilenen ürünlere baktığınızda görünen şu: Bu mal çeşitleriyle ihracatta rekor filan kırılmaz… Burası da gıda ve tarım fuarı değil, olsa olsa global bir panayır!
Görüntü böyle, fakat TUSKON açıklamasına göre katılımcı firmaların bazıları, geldikleri ülkenin en büyük market zinciri… Dubai’den Ortadoğu’nun en büyük salça üreticisi, tahin üretimi için susam ve fındık tedarikçisi arıyormuş… Brezilya ve Güney Amerika’nın değişik kategorilerde bin 900’den fazla satış ağı bulunan en büyük perakende süper market zinciri, gıda ve hızlı tüketim mamulleri satın almak için gelmiş…
Orta Afrika’dan, sattıkları ürünlerin yüzde 100’ünü ithal eden ülkenin en büyük market ağına sahip, en zengin birinci ve üçüncü grupları da fuardaymış…
Fuar stantları da bin 500 avro ile 4 bin 500 avro arasında değişmiş. Stant açmaksızın, sadece ikili iş görüşmelerine katılmak isteyenler de 200 avro ödüyormuş.

PAKİSTAN, BOSNA VE TACİK
HEYETLER BURSA’YA GELİYOR

Bu arada yabancı işadamları, Türk misafirperverliğini göstermek için evlerde konuk edilenler de varmış. İstanbul’daki program boyunca Bursalı gazetecilere eşlik eden BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er, gelen konuklara tercihinin ne olduğu soruluyormuş, evde kalmak isteyen ev, otelde kalmak isteyene otel ayarlanıyormuş.
Mesela İstanbul’daki organizasyon bittikten sonra Bosna Hersek, Pakistan ve Tacikistan heyetleri Bursa’ya gelecekmiş. Diğer ülke grupları da başka illere dağılacakmış. İş görüşmesi yapmak isteyen görüşmesini yapacak, gezmek isteyen gezecekmiş.
Bütün bu çabaya ilişkin şunu söylemek olanaklı:
Biz yükte hafif, pahada ağır, katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretemediğimiz takdirde, dünyanın hamallığını yapmaya devam ederiz.

///

Çağlayan: Nefes alınan her
yerde Türk ihraç malı var

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, basın toplantısında hedefleri anlattı. Nefes alınan her yerde Türk ihraç mallarının bulunduğundan övgüyle söz etti. En son Mikronezya ve Nauru’ya ulaştıklarını, böylece Türm malının girmediği gümrük bölgesi kalmadığını söyledi.
Türkiye’nin ihraç malları çeşidinin 20 bini geçtiğini de söyledi Bakan Çağlayan… Tabii en büyük sıkıntı komşu ülkelerle olan ticaretteki aksamalar…
“Yönümüz tüm dünya” dese de, burnumuzun dibindeki komşularla ticaretimizdeki rakamlar hiç de hoşnut etmiyor. Yakında kalabalık işadamı heyetiyle Irak’a, 15-16 Ocak’ta İran’a gideceklermiş…
Batı dünyasının, hala Afrika’nın madenleri ve petrolüyle ilgilendiğini savunan Çağlayan, Suriye’de kargaşa olmasının Türkiye için 3 milyar dolar ihracat kaybı anlamına geldiğini söyledi.
Çağlayan’a soru yöneltme şansımız da oldu. İhracatçının, değerli TL’den yakındığını, mevcut para politikasına devam edip etmeyeceklerini sorduk. Topu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye attı. O da, “Bugünkü kur makul” diye yanıtladı.

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

Çıkarsın herkes malını pazara
Satmaz kimse malını zarara
Dörtlük döktürür, şiir yazarım
Getirmesin kimse beni nazara

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır