Motorinin satış fiyatı 4 lira 25 kuruş civarında.. Benzine yetişmesine az kaldı. Ancak bazı akaryakıt istasyonlarında 3.85 gibi fiyatla motorin bulmak olanaklı.. “Nasıl oluyor?” anlamak olanaksız. Ancak akaryakıt sektörünün içinde olmak gerek anlamak için.. Ya da uzmanların yazdıklarını okumak..
Okuyalım, fakat okumadan önce yazanı tanıyalım.
Gümrük kaçakçılığı konusunda pek çok mahkemeye bilirkişilik yapan, ki tam anlamıyla “mevzuat kurdu” olan Ahmet Özenalp’in çalışma ofisinde görmüştüm bir ara.. Mahkemelerden gönderilen dosyalar doluydu.. Daha önce “Gümrüğe Dair” adlı bir kitabı bulunan Özenalp’in yeni bir kitabı çıktı.
BTSO Meclisi Üyesi, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Ahmet Özenalp’in “Gümrük Kaçakçılığı Üzerine Bilirkişi Raporlarım” adlı kitabında yer alan “Teşekkül Halinde Petrol Kaçakçılığı” başlıklı bölümü okuduğumuzda net bir şekilde anlıyoruz, motorinde istasyonlar arasındaki fiyat farkının nasıl oluştuğunu..
Özenalp’in, alıntı yaptığımız bilirkişi raporunun tarihi belirtilmemiş ancak, kaçakçılığın 2005 yılında İnegöl’de gerçekleştiği belli.. Raporda, son iki yıllık Emniyet Genel Müdürlüğü’nün akaryakıt denetimlerinden bahsediliyor ama bu hangi iki yıl anlaşılmıyor.
Şu rakamları vermiş Özenalp:
“…Emniyet Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen 425 kaçak akaryakıt operasyonunda toplam 4 milyon 300 bin litre;
Jandarma Genel Komutanlığı’nca gerçekleştirilen 3 bin 421 operasyonda 16 milyon 170 bin litre;
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca gerçekleştirilen 27 operasyonda 1 milyon 715 bin litre;
Toplamda 3 bin 873 kaçakçılık olayında 22 milyon 190 bin litre kaçak mazot ve türevi ele geçirilmiş..”
Özenalp, kendi deyimiyle konuyu daha vahim hale getirmek için, ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi verilerini hatırlatmış. Buna göre kullandığımız her 6 litre akaryakıtın 1 litresi bozukmuş. Kullandığımız motorinin 19,5’i, benzinin 11,6’sı ve fueloilin yüzde 35’i istenilen özelliklerde değilmiş..
Özenalp’in bir başka tespiti de, akaryakıta sadece 300 bin tonluk kimyasal karıştırılmasıyla devletin 250 milyon dolar değerinde vergi kaybettiği yönünde..
Soru şu tabii ki!
Yurdun her yerinde bulunan ucuz motorin satan istasyonlar bu işi nasıl beceriyor? Bir hile yapmıyorlarsa eğer diğerlerinin daha yüksek fiyatla satması nasıl açıklanabilir? Ucuza mazot satanlar eğer hile yapıyorsa, ışıklı tabelalarla kendilerini açığa çıkardıkları halde nasıl yakalanmıyor ya da haklarında neden işlem yapılmıyor?
Daha pek çok soru sorabiliriz aslında ama burada keselim..
—DÖRT DÖRTLÜK—
Hassastır kimi, pilav yerken kırılır dişi
Haram yemez, hile yapmaz er kişi
İnsanlık terazisi sadece doğruluğu ölçer
Fark etmez, ha erkek olmuş ha dişi