Özel sağlık sektörü aldı yürüdü… Sistemle ilgili pek çok sorundan bahsediliyor ama büyüyen büyüyor. Mesela, yayınına başladıkları Aritmi Sağlık Dergisi’nin tanıtımını vesile edip de basın toplantısı düzenlemeselerdi, Çekirge’deki Aritmi Hastanesi sahiplerinin, Ulubatlı Hasan Bulvarı’ndaki Osmangazi Tıp Merkezi’ni, İnegöl’deki Özel Medi-Ce Hastanesi’ni satın aldıklarından… Ayrıca bir OSGB, yani Ortak Sağlık Güvenlik Birimi şirketi kurduklarından, hatta hedeflerinin de ulusal bir özel hastane zinciri yaratmak olduğundan haberdar olmayacaktık.
Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Operatör Dr. Nuri Daştan, gazeteci arkadaşım Orhan Çelik’in sorusu üzerine, büyümenin ve yeni yatırımların kaynağını “banka kredisi” olarak açıklaması dikkat çekiciydi.
ÖYKÜ NASIL BAŞLIYOR
Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi’nin öyküsü, Özel Konur Hastanesi’nin devriyle başlamıştı, sektördekiler bilir. 2003 yılında genel hastane kurma düşünceleri varmış. Sonra açık kalp ameliyatları konusundaki aciliyet ve ihtiyacı dikkate alarak, branş hastanesine yönelmişler. Kalp ve Aritmi Hastanesi bugün itibariyle 9 yaşına basmış… 16 uzman, 3 pratisyen hekim, 179 çalışan, ayda 700 anjiyo, 90-100 arası açık kalp ameliyatı yapılan hastanenin mortalite oranı yüzde 1… Yani hasta ölüm oranı dünya ortalamasının altındaymış… Bu bilgiyi verense Prof. Dr. Mehmet Halit Andaç…
Bir ayda verdikleri poliklinik hizmeti sayısı da 12 bin civarındaymış…
Talep her gün artıyormuş, kapasite yetmiyormuş. Bitişikte 5 dönümlük alan almışlar, 24 bin metrekare kapalı alana sahip, 120 yataklı hastane projesi çalışmalarına başlamışlar.
Hedefleri, sağlık turizmi kapsamında Ortadoğu ve Balkanlar’dan hasta getirmek… Uluslararası entegrasyonun önemini iyiden iyiye kavramışlar. Buna mecburlar. Zira 8-10 yıldır, Sağlık Uygulama Tebliği ile duyurulan fiyatlarının sürekli düşüşte olmasının, yurtdışından hasta çekmeyi zorunlu kılıyor.
OSGB ŞİRKETİ DE VAR
Osmangazi Tıp Merkezi yanında temeli atılan 108 yatak kapasiteli tam teşekküllü hastane, 2015 ortasında hizmete girecekmiş. 50 yataklı İnegöl Medi-Ce Hastanesi ise yıllık 133 bin ayaktan, 12 bin 750 yatan hasta kapasitesiyle hizmetteymiş…
İşyerlerinde iş güvenliği ve sağlığı konusunda yaptırımlar getiren OSGB, yani Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi uygulaması yaygınlaşınca, madem bir sağlık kuruluşumuz var bir de OSGB şirketi kuralım deyip kurmuşlar.
Kalp ve Aritmi Hastanesi’nin bugün geldiği büyüklüğe baktığınızda çok büyük bir eksiklik göze çarpıyor. Bu kadar genişleyen bir yelpazenin tek bir isimle anılmaması, tanınmaması…
Dr. Nuri Daştan, amaçlarının yakın zamanda bu kuruluşları ortak bir kimlik altında toplayıp tüm yurda yayılmak olduğunu söylüyor.
Yolları açık olsun…
///
Araklama sağlık bilgileri!
Aritmi Sağlık Dergisi’nden arakladığımız birkaç sağlık bilgisini aktaralım. Uygularsanız karlı çıkarsınız. Karlı çıkarsanız, yaptığımız araklamaya da değmiş olur!
Sağlıklı bir yaşam için üç anahtar şöyle…
Birincisi, kilonuzu makul düzeyde tutun!
İkincisi, sağlıklı yiyecekler seçin!
Üçüncüsü, hareketli bir yaşam sürün!
Bunları yaparsanız, yüksek kan basıncı ya da hipertansiyon nedeniyle dünyada her yıl yaşamını yitiren 7 milyon insan arasında katılmazsınız! İstatistikleri öksüz ve yetim bırakırsınız, o olur… Siz de yaşamın keyfini sürersiniz…
Çok basit öneriler var;
Asansör kullanmayın her zaman merdiveni tercih edin!
Aracınızı kapıya en yakın yere bırakmak gibi çabanız olmasın, uzağa park edin, yürüyün!
Boş zaman yaratıp yürüyüşe çıkın!
Masa başı çalışıyorsanız, saatte bir kalkıp gerinin ve dolaşın!
Çocuklarınızla, torunlarınızla oynayın, komşularınızla dışarıda vakit geçirin!
Zorlayıcı spor ve egzersizlerden kaçının!
Egzersiz sürenizi yavaş yavaş artırın!
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Kırıldı artık hevesim
Geliyor bazen sövesim
Sana yakışmaz diyenleri
Çok var dövesim