Bazen küçücük bir bilgi kırıntısı, öyle hikayelere götürür ki insanı… Dün de öyle oldu… Bir hastanenin taşınma hikayesinden Milli Mücadele yıllarına kadar gittik! Bu pazar yine Mudanya Sahili’ndeydim. İyot kokusunu içime çekip, sağa sola bakarken önünden geçtiğim Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi’ne takıldım. Tepedevrent Mevkii’nde Sağlık Bakanlığı tarafından TOKİ’ye yaptırılan yeni devlet hastanesi bitmiş gibi görünüyordu. Acaba Mudanya’nın sıkışık trafiğinde, günümüz koşullarına uymayan, ihtiyaca da karşılık veremeyen hastane yeni binaya ne zaman taşınacaktı?

İl Sağlık Müdürvekili Hakan Baş ile görüştük. 100 yatak kapasiteli, 9 yoğun bakım ünitesi olan, 4 de çocuk yoğun bakım hazırlığı yapılan hastane toplam 98 bin 130 metrekare arsaya yapılmış. Binanın oturduğu alan 4 bin 614 metrekare… Birbirine bağlı 7 bloktan oluşuyor ve 28 poliklinik alanı bulunuyor. Yeni hastanenin acil alanı bin 800 metrekare, 4 de ameliyathanesi var.

Allah düşürmesin ama Mudanyalılar rahat edecekler…

KİM BİLİR KİMLER GÖZ DİKTİ?

Girişte de dediğimiz gibi küçük bir bilgi kırıntısından yola çıkarak, sadece ilgili kişilerin ve Mudanya yaşlılarının bildiği bir hikayeye ulaştık. Öncelikle, boşaltılacak olan Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi binası ne olacak, onu öğrenelim…

Binanın güçlendirilmesi gerekiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, bu konuda henüz fizibilite yapmamış. Eğer yüksek maliyet çıkarsa yıkılabilirmiş de…

Sağlık Bakanlığı’na ait olan bu bina, konumu itibariyle oldukça değerli… Kim bilir kimler göz dikti o binaya?

Bilemiyoruz…

Belki de bağışçılarla imzalanan protokolde özel koşullar vardır. Bina ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra yapılacaklar da imza altına alınmış olabilir.

Fakat herkesin gözü önündeki bir binanın, birilerine peşkeş çekileceğini düşünmek bile istemem… İhtiyatı elden bırakmamak gerek… Bu konudaki takibi de Mudanya’daki meslektaşlarımıza, sivil toplum örgütlerine bırakalım…

MÜTAREKE BİNASI ESERLERİNDEN BİRİ

Söz konusu binaya adını veren Şaziye Rüştü kimdi peki, hatırlayalım… Mehmet Hayri İpar’ın annesi… Mehmet Hayri İpar kim?

Annesi Şaziye Rüştü adına sağlık yurdu, babası Ahmet Rüştü adına çocuk yurdu yaptıran Mehmet Hayri İpar, 1883 yılında Mudanya’da doğmuştu. Fakir bir çocukluk geçirmişti. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ticarete atıldı. Mudanya’yı elektriğe kavuşturan isim oldu. Müze yapılmak koşuluyla Mütareke Binası’nın onarımını yaptırdı. İki yanındaki ahşap evleri de satın alıp yıktırdı ve Mütareke Binası’nın ortaya çıkmasını sağladı. Binanın önündeki İsmet İnönü heykeli de İpar’ın bağışıyla yapıldı.

Bu bilgiler, merhum Yılmaz Akkılıç’ın hazırladığı Bursa Ansiklopedisi’nden…

ŞATAFATLI BİR YAŞAM

Vikipedi’ye göre Mehmet Hayri İpar, Türkiye’de şeker sanayisinin kurucularından… “Şeker Kralı” olarak ünlenmiş. İstanbul’da pek çok köşk ve yalı satın almış. Ailesiyle birlikte şatafatlı bir yaşam sürmüş. 6 çocuğundan en küçüğü intihar etmiş. İşlerini devrettiği büyük oğlu Ali, 1960 darbesinden sonra döviz kaçakçılığından suçlanarak Yassıada’da yargılanmış. Bir yıla yakın süren davanın sonunda ağır hapis ve para cezası almasına karşın serbest bırakılmış, yurt dışına kaçmış.

Bu olaylar Mehmet Hayri İpar’ı oldukça yıpratmış ve 1964’te hastalanmış. 11 Haziran 1966’da Almanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş. Cenazesi de, İstanbul Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verilmiş…

İşte böyle…

Mudanya Sahili’nde gezinirken Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi’ni gördüğünüzde aklınıza gelir artık bu yaşam öyküsü…

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yorumlayın