Bursa’nın havası kaliteli değil. Kötü kokuyor şehir… Meteorolojik koşullar da elverişsizse eğer, burnu kötü kokuya alışık olanlar bile rahatsız oluyor. Kent merkezinde kalmış Hamitler Çöplüğü, yine kentin göbeğindeki (sözde) arıtma tesisleri, simsiyah akan dereler ve bacalar…
Geçenlerde bir gece yarısı balkona çıktığımda burnuma kesif bir kömür kokusu geldi. “Bursa’nın her yerinde doğalgaz varken, nasıl olur da kömür yakılır?” diye düşünürken, siyasi iktidarın, doğalgaz olan sokaklarda bile vatandaşlara kömür dağıttığını hatırladım!
İç sesim dışa yansımış ve duyulmuş olmalı ki, ertesi gün Bursagaz’dan arandım! Arayan kişi, bazı sorular sormak istedi. “Buyurun, sorun” dedim. Sorduğu sorular, anket sorusuna benzemiyordu. Ciddi ciddi yorum gerektiriyordu.
Dedim ki, “Siz beni sıradan bir müşteri olarak mı aradınız, gazeteci kimliğimi bilerek mi?”
Bilerek aramışlar.
ENGELLEMELERİ MÜMKÜN DEĞİL AMA!
Bursagaz’ın kurumsal kimliğine, zayıf ve güçlü yönlerine ilişkin birtakım sorular yönelttiler. Açık seçik konuştum. Önerim olup olmadığını sordular. Akşamki kömür kokusu burnumdayken ne söyleyebilirdim ki… Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 10 hisseyle ortak olduğu, hatta Başkan Recep Altepe’nin de yönetim kurulu üyesi olduğu Bursagaz, kentte kömür kullanımının önüne geçmek için ne yapabilirdi?
Aradan birkaç gün geçtikten sonra Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ile karşı karşıyaydık.
Tola’ya göre, kömür dağıtmak belki sosyal devletin gereğiydi. Kendisi demedi ama siyasal iktidarın kömür dağıtmasını engelleyecek güçleri de yoktu elbette!
Ama “Biz şöyle bir kampanyaya varız” diyerek ekledi:
450 LİRADAN VAZGEÇİYORUZ!
“425 lira olan abone bağlantı bedeli ile 25 lira olan tesisat kontrol bedeli, yani 450 lirayı Bursagaz olarak almamaya razıyız. Doğalgaz kullanılmayan konutlara, işyerlerine doğalgaz bağlayalım. Kaldı ki, kömür de bedava değil. (Devlet açısından tabii ki) Maliyeti, doğalgaza göre daha fazla…”
İşte harika bir teklif… Hükümet ve belediyeler Bursa’da kömür dağıtmasın! Bursagaz 450 liradan vazgeçiyor. Belediyeler de, ihtiyaç sahipliğinin belgelenmesi halinde vatandaşların doğalgaz faturasını üstlensin! Böylece Bursa’nın havasını daha temiz hale getirelim.
Hem, kömür yakılan evlerde meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle ölümlerin de önüne geçilmiş olunur!
TÜM ALTYAPI TEK MERKEZDEN
Bursagaz’ın yüzde 80’inin Alman EWE Grup’a ait olduğunu biliyor musunuz bilmem. Merkezi Oldenburg’da bulunan EWE, enerji, telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri alanında toptan altyapı hizmeti sunan, çoğunluk hissesi yerel yönetimde olan bir şirket…
EWE’nin tecrübesini Bursa’da hayata geçirmek istediklerini ve bu yönde çalıştıklarını söylüyor Ahmet Hakan Tola… Doğalgazdan sonra elektrik pazarlamasına da başladıklarını, telekomünikasyon ve su dağıtımı işini de düşündüklerini ifade ediyor.
Tek merkezden pek çok hizmet… Mantıklı… Bu yöntemle yatırımcı kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluk ortadan kalkar. Cadde ve sokakların kısa süreli aralıklarla kazılması önlenir.
Kaygı şu tabii ki…
Pek çok hizmeti tekele bırakmak ne derece doğru?
Bu işi kim yaparsa yapsın, tüketicinin olası tekelci yaklaşımlardan korunması için önlemler de en başından alınmalı elbette…
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Bağırsa da birileri çıktığı kadar avazı
“İleri demokrasi” dikkate almıyor azı
Karşısına çıkana gösteriyor pazı
Korkmazsa kimse, veriyor biber gazı