Sivilay ÖdülleriResmi olmasa da sohbetlerde dile getirilen amacı, Bursa’daki diğer derneklerin hemşeri lobiciliğine karşı tavırdı Bursa Sivil Toplum Derneği Sivilay’ın kuruluşu… O nedenle, kurulduğunda mikro milliyetçi bakış açısından ötürü eleştirel bir yazı kaleme almıştım. Temelinde hemşeri dernekçiliğine karşıydım. Amaç sosyal ve kültürel değerleri koruyup geliştirmekse sorun değildi elbette… Hemşeri derneklerine karşıtlığım, siyasal hedeflere basamak yapılması ve insanları ötekileştirmeye zemin hazırlamasından ötürüydü…

Dernek tüzüğünde amaçların birinci maddesinde, “Sivilay’ın ‘Bursacılık’ felsefesinden hareketle, Bursalılar ve Bursa’yı sevenler arasında sevgi bağlarını devam ettirmek, sosyal alanda kaynaşmış bir il olmak, Bursalı kültür ve ideali yaşatmak ve geliştirmek, Bursa Toplumu’nun bilimsel, kültürel ve sosyal gelişmesine hizmet etmek” deniyor.

Hemşeri dernekçiliğine karşıtlığım, Sivilay’ın her yıl verdiği Kente Katkı Ödülleri’ni onaylamama engel değil elbette. 2013 yılına ilişkin ödüller, sahiplerine yarın akşam saat 19.00’da Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle verilecekmiş.

Ödül sahibi 13 kişi ve kurum sırasıyla şöyleymiş:

 

HER ÖDÜL TAM İSABET

 

“Hayal Kampusu Projesi” ile engellilere dalış ve yüzme eğitimi veren Uludağ Üniversitesi Su Altı Topluluğu;

“Her Yerde Tiyatro Projesi” ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu;

Türkiye’de ilk ve tek olan Şiir Kütüphanesi nedeniyle Nilüfer Belediyesi;

“Kadın hayata Yakın Projesi”nden ötürü yine Nilüfer Belediyesi;

“Bilim ve Teknoloji Merkezi” ile Bursa Büyükşehir Belediyesi;

“Bursa’nın Kadın Yüzü” kitabını hazırlayan Güney Özkılınç, Deniz Özkılınç ve Ceyhun İrgil;

“Oyun Yazma Yarışması” nedeniyle Osmangazi Belediyesi;

Çağdaş çok sesli müziğin geniş halk kitlelerine yayılmasını sağlamak için çaba harcayan Bursa Filarmoni Derneği;

“Mahfel”in sosyal tesis olarak halkın kullanımına kazandırılmasını sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi;

Kentin, imar planları ve yönetmeliklere aykırı yapılaşmasına karşı mücadelesinden ötürü Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi;

M Kadın Dostu Kentler Programı’ndan aldığı hibeyle 3 mahallede kadın ve erkek atölyeleri açıp 1064 kişiye ulaşan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği;

Tamamen işçilerden oluşturduğu tiyatro ile Avrupa Birinciliği ve dünya ikinciliği elde eden Uludağ Kültür Merkezi’nden Kamil Atlıman;

Transplantasyon konusunda ciddi atılımlar yapan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi;

 

SAĞLIKLI KENT, SAĞLIKLI TOPLUM

 

Ara başlıkta da ifade ettiğimiz gibi ödüller isabetli. Fakat takıntım, amaçların ikinci maddesinde yer alan “Bursalılık sevgisini yaymak” ifadesine… Aynı cümlede yer alan “Bursacılık” yetmez miydi sanki?

Dernek yöneticilerinin ifade ettiği gibi, kent bilinci oluşturup daha yaşanabilir, sağlıklı kentlerin inşasına rehber olmaya çalışmak ideal olan değil midir?

Sivilay’ın, sürekli pozitif yönde hareket ettiği vurgulanıyor. Dernek başkanı Okan Aras, yol haritasını kent dinamiklerine öncülük etmek, sorun tespiti ve çözüm/iyileştirme çalışmalarında bulunmak, konusunda uzman isimlerle nitelikli, ölçülebilir analizler yapmak ve anlaşılır biçimde kamuoyu ile paylaşmak olarak belirlediklerini söylüyor.

Bu yönüyle Sivilay’ın çalışmalarına destek vermemek, ödülleri onaylamamak olanaksız…

 

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

 

Ne Bursalı, ne Konyalı, ne Urfalı
Paylaşıyoruz aynı güneşi, toprağı
Ötekileştirmeyelim insanları
Çalışalım arılar gibi, yapalım balı

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır