Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin il sınırlarını kapsayan sorumluluk alanı, kırsal kalkınma konusunda da belediyeye görevler yükledi. Gerçi Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 30 Mart seçimleriyle birlikte bu sorumluluğu almadan önce de belediye olanaklarını kırsal kesime sunmuştu. Şimdi kamu eliyle kırsala yapılan yatırım ve desteklerin yasal dayanağı da var.
Bugün bu konuya eğilmemize neden olan, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BESAŞ tarafından Keles’te kurulan süt ürünleri tesisinin 9 aylık faaliyet raporu… BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş’ın verdiği bilgiye göre kuruluş, 9 ayda Orhaneli, Keles, Harmancık ilçelerinde hayvancılık yapan köylülerden 2 bin 200 ton süt almış, karşılığında da 2 milyon lira ödeme yapmış…
AZ MI KONUŞTUK ANGUSLARI!
Türkiye’de hayvancılığın bittiğini konuşuyor, et ve süt ürünleri konusunda zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. En çarpıcı göstergesi de, koşullar uygun olmasına karşın yurtdışından canlı hayvan ve et ithal edilmesiydi. “Angus”ların muhabbetini çok yaptık. “Deli dana” hastalığını çok konuştuk yakın zamanda…
Türkiye’nin et ve süt ürünlerinde yaşadığı açığı ithalatla kapatmaya kalktığımızda, tüketici açısından geçici bir rahatlık sağlanmakla birlikte yerli üretime büyük darbe vurduğumuzu kimse düşünmedi. Üreticinin cılız haykırışları da uzayın derinliklerinde kayboldu da kimseler duymadı.
Oysa ülke genelinde yapılması gereken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını yapmaktı. İthalat tehdidi altında yok olmaya yüz tutmuş bir sektörü canlandırmanın, sözde girişimcilerin eline “teşvik” adı altında para saymaktan geçmediğini anlamış olmalıyız.
TEŞVİKLER KİMBİLİR NEREYE GİTTİ?
Zira “hayvancılığı teşvik” adı altında verilen paraların geçmişte ne alakasız alanlara harcandığını biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ne yaptı peki?
30 Mart seçimlerinden sonra diğer tüm ilçeler gibi Büyükşehir sınırlarına dahil edilen Orhaneli, Keles ve Harmancık’taki süt hayvancılığı potansiyelini göz önüne alan belediye, BESAŞ aracılığı ile Keles’te sür ürünleri tesisi kurdu. 9 aylık rakamları açıklamış BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş…
Keles Belediyesi’nin önceki başkanlarından Bektaş’ın verdiği bilgiye göre, süt alımları şahıslardan değil, söz konusu ilçelere bağlı köylerdeki kooperatiflerden yapılıyormuş.
İDEAL SİSTEMİ BOZMAYALIM
Bektaş şöyle demiş:
“Kesinlikle herhangi bir şahıstan süt alımı yapmıyoruz. Pınarcık, Dağdibi ve Baraklı köyleri ile Harman-Demirci-Yunuslar tarımsal kalkınma kooperatifleri ve Keles Süt Üreticileri Birliği’ni aracı olarak kullanıyoruz.”
Kapitalizmin, üreticilerin birlikteliğini kırmak amacıyla köküne kibrit suyu dökmeye çalıştığı kooperatifçiliği de canlandıran sistem, özlenen bir yöntem… Fakat bir çekince var.
Geçmişte Türkiye, siyasilerden torpilli personel çiftliği haline gelen KİT gerçeğini yaşadı. Çekince ve kaygımız, şu aşamada ideal olan süt ürünleri tesisi gibi kamu yararını öne çıkaran belediye tesislerinin, siyasal kaygılarla eski KİT’lere benzemesi…
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Köylü şimdiye kadar ağladı
Gençler tabanları yağladı
Dönün geriye, yerleşin köyünüze
Sütünüz artık kaymak bağladı