emre balcıMicrosoft gibi bir dünya devi, bütün yazılımlarını sadece kendi fiziki mekanında çalışanlara yaptırmıyor. Dışarıdan da hizmet alıyor. Mesela Bursa’dan Emre Balcı, Microsoft’un 3 yıl üst üste “en değerli profesyonel” ödülünü almış bir yazılımcı… Dünyada bu alanda toplam kişi sayısı 245’miş… ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yazılım şirketi var…

Bizim en son yazdığımız, “Abi adamlar gezecek ama yazılım yapacaklar, art niyetli olmayalım!” başlıklı yazımız üzerine bir elektronik ileti göndermiş.

Microsoft’un hem partneri hem tedarikçisi… Yanısıra Coca Cola, Nato, Vodafone gibi firmalara yazılım danışmanlığı ve geliştirmeleri yapıyorlarmış. Coca Cola için yaptıkları yazılımlar 92 ülkede kullanılıyormuş. Bursa’da şimdiye kadar Büyükşehir Belediyesi Burulaş’a bağlı BUDO ve havayolu taşımacılığı yazılımlarını yapmışlar.

“A NE GÜZEL BİNA DER, DÖNERSİNİZ”

En son KOSGEB tarafından, Türkiye çapında inovatif girişimci firmalar sıralamasında ilk 5’e girmişler. Bütün bunları 7 kişilik bir ekiple yapıyorlarmış ve Kazakistan’da yeni bir şirket kurarak Orta Asya pazarına girmek üzelermiş…

Bizim yazı enteresan gelmiş, ilgisini çekmiş… Telefonda da bir süre konuştuk.

Uzun süre İstanbul ve yurtdışında yaşayıp dönünce teşhisi çok net biçimde koymuş Emre Balcı;

“Bursa’nın sıkıntısı şu: Hiç yurtdışı görmemişler. Teknoloji konusunda kendilerini kapatmışlar, sadece medyadan duydukları kadar ilgileniyorlar.”

Ama şunu eklemeden de edemiyor;

“Google’ın binasını gezmekle bir şey öğrenilmiyor. Aaa bina ne güzelmiş der, dönersiniz.”

Oralarda bir süre yaşayıp “know how” almakmış aslolan…

“UÜ’NİN VİZYONU YOK, VARSA DA AKADEMİSYENİ YOK”

Emre Balcı, Silikon Vadisi’nde ofis açmak için niyetlenmiş. İş yapabilecek birikim ve güce sahipmiş ancak o ülkenin hukukunu bilmediği için devletten destek istemiş…

Zaten bu konuda özetle söylediği şu, “Devlet bu işe destek olmalı. Yol açmalı!”

Anlaşıldı sanırım. Emre Balcı’nın isteği maddi destek değil… Sadece vizyoner bakışla kolaylaştırıcılık istiyor devletten…

Balcı, Silikon Vadisi ile ilgili hayal kırıklığını şu sözlerle ifade ediyor: “Bu konuda destek aradığımda herkesin arkamda olduğunu ama hiç destekleyen olmadığını gördüm.”

Bursa’da girişilen “Yazılım Vadisi”ne ilişkin yazdıklarımıza katıldığını söylüyor Balcı…

“Yazılım Vadisi taş toprakla değil, nitelikli yazılımcı ve yöneticilerin olmasıyla olur. Burada üniversitenin büyük önemi var. Silikon Vadisi’nin oluşmasının ana desteği Stanford Üniversitesi’dir. Akademisyenlerin büyük desteği vardır. Bu sayede dünyada marka olmuş firmalar çıkmıştır. Maalesef Uludağ Üniversitesi’nin bu yönde bir vizyonu yok. Varsa da akademisyeni yok!”

BU VİZYONLA BİZ VAR YA!

“Neden Hindistan’a gidilmiyor?” sorumuza Balcı, başka bir bakış açısıyla yanıt vermiş. “Hintliler yazılımın işçisi! Hiçbirisi beyaz yakalı değil!”

Şunu hatırlattık kendisine… Biz Türkiye olarak yazılımın daha en başında değil miyiz?

Evet!

Peki, çıraklığını, kalfalığını, ustalığını yapmadığımız bir işin patronluğunu yapma şansımız var mı?

Yok!

Emre Balcı’nın tekrar tekrar altını çizdiği şu… Öncelikle vizyon… Devletin bu konuda vizyoner olması gerekiyor. Devlet yol açacak, beyin desteği verecek.

Ama bugünkü devlet yapısına baktığımızda, teknolojiyle ilgili vizyonun sadece siyasi rakiplerin özel yaşantısını dikizleme, vatandaşların konuşmalarını dinleme, fişleme, şantaj aracı haline getirmeden öte gitmediğini görüyoruz.

Biz bu vizyonla dünyayı değil, uzayı bile ele geçiririz heyt be!

////

Ankara’da Bursa Günleri

23-26 Ocak’ta

Gürsü Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD), Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) ve Yedinci Şehir Enstitüsü’nce oluşturulan Bursa Çalıkuşu Platformu, Ankara’da Bursa Günleri düzenliyor.

Ankara Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 23-26 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek Bursa günlerinin tanıtımını, platform sözcüsü Şevki Çelik dün bir basın toplantısıyla yaptı.

Daha önce düzenlenen il günlerinde 4 günlük ziyaretçi ortalamasının 250 bin olduğunu söyleyen Şevki Çelik, Bursa Günleri’nde zeytin, kestane şekeri, cantık, İnegöl köftesi, Kemalpaşa tatlısı, tahinli pide, hurma tatlısı, pideli köfte, İskender kebabı, havlu, ipek, bıçak, İznik çinisini tanıtacaklarını söyledi.

Ankara’da Bursa Günleri etkinliği stantlarla sınırlı değil. Kılıç kalkan, mehter, Çalgıcı Mektebi ve folklor gösterileri de var. 24 Ocak Perşembe günü “21. Yüzyılın Evliya Çelebileri” ödül töreni düzenlenecek.
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Gelmedi mi daha zamanı yeşil eriğin
Gebeler gibi doruğundayım gerilimin
Enerjiyi depolasam ihtiyacımı karşılar
Çünkü faturası ağır geliyor elektriğin

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır