Dünyada 1 milyar insan açken, 1.4 milyar insan obezite mağduru!
805 milyon insan kronik açlık çekiyor, her 4 saniyede 1 kişi açlıktan ölüyor!
Avrupa’da bir yılda 90 milyar ton gıda çöpe atılıyor!
Dünya genelinde çöpe atılan gıdanın ekonomik değeri 750 milyar dolar!
Dudakların uçuklaması bir yana insana şaşkınlıktan küçük dilini yutturacak rakamlar bunlar?
Bu verileri, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz açıkladı. Verilerin dayanağı, BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO…
Ziraat Mühendisi İlhan Demiröz’ün yoruma gerek bırakmayan açıklamasından alıntılar yapalım:
“1 Ocak 2014 itibariyle dünyanın nüfusu 7,2 milyar. 2013 yılında dünya nüfusu 80 milyon arttı. Bu artış dünyada her yıl bir Türkiye doğuyor demektir.
Dünyada açlıktan ölen insan sayısı, hastalıklar yüzünden ölen insan sayısından daha fazla. Dünyada yaklaşık 1 milyar insan aç iken 1,4 milyar insan da aşırı kilo ile mücadele ediyor.
KITLIK ALARMI ÇOK UZAK DEĞİL!
FAO’nun 2012–2014 yılı rakamlarına göre 805 milyon insan kronik açlık çekiyor ve her 4 saniyede 1 insan açlık sebebiyle hayatını kaybediyor ve ölenlerin büyük çoğunluğu çocuklar.
Dünyada 37 ülke gıda krizi yaşıyor. Buna karşılık 750 milyar dolarlık gıda çöpe gidiyor. Bütün bu israfa karşın, savaşlar ve doğanın tahrip edilmesi nedenleriyle 20 yılda gıda fiyatlarının yüzde 80 artacağı, dünyanın kıtlık alarmı vereceği tahmin ediliyor.”
İlhan Demiröz daha sonra merceği Türkiye üzerine tutmuş ve demiş ki;
“Umarım kendi çiftçisinin ve siyasetçisinin sesini duymayan bu iktidar ve ilgili bakan, BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’un uyarılarını duyar ve gerekli adımları atar.
Ancak son yıllarda ülkemizde tarım, iktidar tarafından dışa bağımlı ve çok uluslu şirketler güdümünde uygulanan politikalar nedeniyle devletin destek ve koruma alanından çıkarılmış, çiftçiliğin ve köylülüğün kaderi bu çok uluslu şirketlerin insafına bırakılmıştır. Diğer bir darbe de; çiftçiye girdi ve destek sağlayan kamu iktisadi teşekkülleri (KİT’ler) özelleştirilerek, başlıca çiftçi örgütlenmesi olan tarım satış kooperatifleri güçsüzleştirilerek, işlevleri aşındırılarak ve kamunun tarıma yönelik politikaları küçük çiftçileri korumaktan ziyade büyük ve orta ölçekli çiftçilere hizmet eder hale getirilerek vurulmuştur.
KAHVALTI KEYFİNİZE LİMON
SIKTIK, KUSURA BAKMAYIN!
Çiftçilerimiz rafineri çıkışı 1,9 TL olan mazotu 4.7 TL ödeyerek kullanıyor. AKP iktidarlarının yönetiminde bulunan 2002 ila 2013 yıllarını kapsayan dönemde mazotta % 300 fiyat artışı yaşanmıştır.
Kimyasal gübre fiyatları da cinsine göre % 240 – % 320 oranında artmıştır. Aynı dönemlerde karma yem fiyatlarındaki artış ise % 300 civarında olmuştur. Oysa aynı dönemlerde ekmeklik buğdayın fiyatı % 210; şeker pancarının alım fiyatı ise % 95 düzeyinde artmıştır.
AKP’den önce işlenen tarımsal alan 239 milyon dönümdü! Şu an 206 milyon dönüm. Tam 33 milyon dönüm tarımsal alan ekilip biçilemez ve terk edilmiş hale geldi. Bu alanın daha iyi anlaşılması için söylüyorum; Çiftçilerimiz İstanbul’un 6,5 katı büyüklükte tarım alanını ekemez hale getirildi.”
Kahvaltı masasındaysanız eğer, iştahınızı kaçırmış olabiliriz. Pazar keyfinize limon sıktık ama gerçek bu ve çok acı!
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Anlamaz tok, açın halinden
Ölümler açlıktan, değil ecelinden
En azından israfı önle
Gelmiyorsa bir şey elinden