AtatürkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Atatürk’ün 76. ölüm yıldönümü nedeniyle Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde düzenlenen törendeki şu sözlerinin altına imzamı atarım: “Gazi Mustafa Kemal’in 23 Nisan 1920’deki milli irade vurgusu hep geri plana atıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk şablonlardan kurtarılarak öğrenilmeli öğretilmeli ve o şekilde anlaşılmaya çalışılmalıdır.”

Tek başına “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü yetmez Atatürk’ü anlamaya ve anlatmaya… Erdoğan’ın da dediği gibi, bu şablonun dışına çıkarmalıyız Atatürk’ü… Başka konularda söylediklerine de dikkat kesilmeliyiz.

Mesela, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünün ardına Atatürk’ün şu sözlerini de eklemeliyiz:

AKLIN VE İLMİN REHBERLİĞİ

“Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.”

Belki şu sözünü de;

“Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.”

Ama asıl eklenmesi gereken cümleler de, Atatürk’ün 1 Şubat 1933 tarihinde Bursa’da yaşanan Türkçe Ezan olayını değerlendirirken söyledikleridir belki de…

“Dinin siyasete alet edilmesine asla müsamaha edilmeyecektir. Çünkü sorun din değil, dildir. Bilinmelidir ki Türk halkının milli dili, benliği bütün hayatına hakim kalacaktır.”

EN HAKİKİ TARİKAT, MEDENİYET!

Ve tabii ki, en çok bilinen şu sözü:

“Arkadaşlar, efendiler ve ey millet! İyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.”

Şu cümlelerle de tamamlamak gerek belki de Atatürk’ten alıntıları…

“Din, lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanın emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünce ve tefekküre karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyoruz, kasde ve fiile dayanan bağnaz hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere fırsat vermeyeceğiz.”

GELECEĞİN ÖĞRENCİSİNİ YETİŞTİRMEK

Atatürk, akıl ve bilim demiş ya hep… Bunun da ancak eğitimle geliştirilebileceğini biliyoruz. Bilimsel akılla hareket eden donanımlı genç kuşaklara ihtiyacı var bu ülkenin… Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi, bu amaçla “Geleceğin öğrencisini yetiştirmek” başlıklı panel düzenliyor.

Bugün, saat 17.30’da 3 Mart Azizoğlu İlkokulu ve Ortaokulu Konferans Salonu’nda düzenlenecek panelin konuşmacıları Hacettepe Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bozkurt Güvenç ile İstanbul Kültür üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek

İzlemenizi öneririm…

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır