Uludağ Gazoz, Bursa’nın yarattığı efsane marka… Tarihi 1912 yılına kadar uzanıyor. Ama artık, sadece gazozla anılmak istemiyor Erbak Ailesi… “Uludağ İçecek” vurgusu yapıyorlar. Zira dört farklı kategoride üretim yapıyorlar. Meşrubat, maden suyu, meyve aromalı maden suyu ve meyveli maden suyu… Yanlış yazmadık. Biri sadece doğal meyve esanslı, diğeri meyve suyunun maden suyu ile şişelenmiş hali… Maden suyu ve meşrubat için iki farklı şirket var ve yıllık ciroları 305 milyon lira…
Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erbak, oğlu satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı Ömer Kızıl, kızı marka müdür asistanı Ceylin Erbak, genel müdür Mete Öz ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçerek, “bizden bahsederken artık Uludağ İçecek deyin lütfen” diye ricada bulundu… Ayrıca, Türk markalarını tanıtan ve şimdiye kadar çıkan 3 ciltte 34 markayı tanıtan Reklamcılık Vakfı Yayını’nın 4. cildinde Uludağ İçecek olarak yer aldıklarını duyurdu. Basın mensuplarına o kitaptan hediye etti.
FRUTTİ ORTADOĞU’DA LİDER
Mehmet Erbak’ı tanıyanlar bilir. Çok hızlı konuşur. Heyecanlı biridir. Uludağ İçecek’in tarihsel gelişimini özetlerken, bugünkü durumunu anlatırken çok heyecanlıydı. Heyecanı çift yönlüydü… Hem kendi yapısından hem de Uludağ İçecek’in başarısından… Kolay değil, yerel bir markanın ürünlerini 40 ülkede satıyor olmak… Üstelik bazı ürünlerle, örneğin meyve aromalı Frutti ile bazı Ortadoğu ülkelerinde pazar lideri olmak…
Mehmet Erbak, babalarının kendilerine, kendilerinin de çocuklarına öğüdünü aktarıyor:
“Kendimizin yiyip içmeyeceği, çocuklarımıza yedirip içirmeyeceğimiz hiçbir şeyi üretmeyeceğiz.”
Zira şekerli ürünlerde asla pancar şekerinden başka tatlandırıcı kullanmadıklarını üstüne basarak söylüyor.
45 MİLYON LİRALIK İHRACAT
1976 yılında bir süre Hollanda’da bir fabrikada fason üretim yaptırmışlar ama şu anda tüm üretimlerini İnegöl Yenice’deki fabrikalarında yapıyorlarmış. Tamamıyla Uludağ’dan gelen suyla…
22 çeşit ürün, 79 farklı ambalajla sunuluyormuş piyasaya…
Biliyorsunuz değil mi, şu an envai çeşit limonata markası var piyasada… Limonata pazarının Uludağ Limonata ile oluştuğunu biliyorsunuzdur sanırım. Reklamını da hatırlatalım mı?
“Göbeği ata ata, Uludağ Limonata!”
Üretimin yüzde 50’sini doğrudan kendi pazarlama şirketiyle, yüzde 20’si toptan alıcılar, geri kalanını da bayiler aracılığıyla satıyorlarmış. 305 milyon ciro dedik ya bunun 45 milyon lirası ihracat geliriymiş.
Şirket büyüklüğüyle İSO 500 listesine girecek kapasite var ancak madensuyu ruhsatı nedeniyle iki farklı şirket olma zorunluluğu varmış. Bu nedenle İSO iki şirketi tek potada değerlendirmiyormuş. Fakat Capital Dergisi ve TOBB listelerinde ilk 500 şirket arasında yer alıyorlarmış.
ÖVÜNECEK NEYİMİZ VAR Kİ?
Sorulara geçtik. Dedik ki, “Amerikan devi Coca Cola’nın, Türkiye’de adını Koka Kola yapmasını nasıl yorumlarız?” Ömer Kızıl yanıtladı: “Biz Kolacı değiliz. Tüm içecek grubumuzla kolacıların rakibiyiz.”
Uludağ İçecek, bu akşam bir kutlama yapacak. Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın ana sponsorlarından biri olan Uludağ İçecek, Türk Markaları kitabında yer alışını BBDSO’nun konseri öncesi Merinos AKKM’de seçkin davetlilerle kutlayacak.
Bu arada, Bursa Filarmoni Derneği’nin başkanlığını da Ömer Kızıl’ın yaptığını hatırlattıktan sonra, Uludağ İçecek’e niye bu kadar çok yer ayırdığımızı da merak etmişsinizdir.
Bir düşünün hele… Bursa’nın kaç tane markası var?
Uludağ İçecek’e destek vermeyeceğiz de neye vereceğiz?
Övüneceğimiz başka neyimiz var?
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Mahallede maç ederdik gazozuna
Kurban olurum sokağımın tozuna
Her yer beton, yeşil sadece parkta
Bakıyoruz artık eski fotoğraf pozuna