Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)’da İbrahim Burkay başkanlığındaki yönetimin 15 ayda neler yaptığını sormuştuk. Neler yapmamışlar ki!? Dün başlamıştık anlatmaya bugün bitirelim. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen tarihi hanlar ve çarşılar bölgesini ülkenin en önemli alışveriş ve yaşam merkezi haline getirmeyi amaçlayan “Payitaht Çarşısı Projesi”nin hayata geçirilmesiyle ilgili mayıs ayında belediye ile protokol imzalanmıştı. Hatta imza törenine tanık olmuştum.
Proje kapsamında BTSO, mülkiyeti odaya ait olan İç Fidan Han ve Kubbeli Han’ı yenileyerek ve üzerlerini estetik bir mimari ile kapatarak modern bir alışveriş ve yaşam merkezi yapmayı hedefliyor. Tüketici danışma ofisleri ile bebek bakım odaları yapımı, mevcut tuvaletlerin modernize edilmesi gibi fiziksel düzenlemeler BTSO tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca zemin döşemeleri, yayaları yönlendirecek şekilde tarihi dokuya uygun olarak yapılacak.
SEKTÖREL KONSEYLER
BTSO, Türkiye’deki oda ve borsalar arasında bir ilke de imza atarak “Sektörel Konsey” yapılanmasını hayata geçirmiş. Komitelerin çalışmalarına hareket katmak, 51 komite içinde birbiriyle ilgili sektörlerin işbirliğini sağlamak, ortak akıl ve strateji oluşturmak hedefiyle yapılandırılan 18 sektörel konsey, atölye çalışmalarını tamamladıktan sonra Bursa’nın 2023 hedefleri doğrultusunda atılması gereken stratejik adımları rapor haline getirmişler. Şimdi raporlarda önerilen adımlar atılmaya başlanmış.
Bursa’da Tekstil Mükemmelliyet Merkezi, Enerji Verimliliği Merkezi, Enerji Ajansı kurulması ve BTSO Eğitim Mutfağı gibi çok önemli projeler söz konusu raporların ardından ortaya çıkmış.
“Sektörel Konsey”ler, BTSO ile Bursa iş dünyasını bütünleştirip, şehrin ortak aklını harekete geçirdiği gibi BTSO’nun da dinamosu olmuş.
Bugüne kadar da; İnşaat Sektör Raporu ve Yerel İnşaat Stratejisi, Enerji Sektör Raporu ve Yerel Enerji Stratejisi, Ekonomik İlişkiler ve Finans Sektör Raporu ve Stratejisi, Uzay, Havacılık ve Savunma Sektör Raporu ve Yerel Uzay, Havacılık ve Savunma Stratejisi raporları ‘BTSO Ekonomi Dergisi’ ile birlikte kamuoyuyla paylaşılmış.
YEŞİL BÜYÜME
Bursa’nın enerji ihtiyacının, üretiminin ve tüketiminin çevreye ve ülke ekonomisine olumsuz etkilerini en aza indirmek için başlatılan çalışmalar kapsamında ‘Enerji Verimliği Merkezi’ projesi için BEBKA’dan mali destek alınmasına hak kazanıldı. Yeşil büyüme temelli iş modelini firmalara uyarlamak adına önemli bir adım olan Enerji Verimliliği Merkezi Projesi’nin 1 milyon 250 bin lira bütçeyle hayata geçirilmesi planlanıyormuş.
Ayrıca Yeşil Büyüme Projesi kapsamında Bursa’nın ileriye dönük enerji yatırımları konusunda Türkiye’ye öncü olması hedefiyle Bursa merkezli ‘Enerji Ajansı’ kurulması planlanıyormuş. Tasarımı ve teknolojisi Bursa’ya ait ve özgün rüzgar sanayinin kurulması için ‘Rüzgar Türbinleri’ kümelenme çalışmaları da eylem planı içindeymiş…
E hadi kolay gelsin…
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
İzleniyoruz, var her yerde kamera
Bakıyoruz bir o, bir bu duvara
Evde bile gezmemek gerek üryan
Gezenler oluyor elaleme madara