nilüfer mahalle temsilcilikleriTürkiye’de demokrasi, güç sahiplerinin istediği kadar olmuştur hep… Birkaç yılda bir önümüze konan sandığa gidip de, aday yapılanlardan(!)birini tercih etmeyi “demokrasi” olarak tanımlıyorsak eğer, bu kavramı tartışmak da anlamsız aslında…

Nilüfer’de yenilenecek mahalle komiteleri seçimiyle ilgili birkaç kelam edeceğiz ama öncelikle demokrasinin temel ilkelerine bir göz atalım.

Bir: Milli Egemenlik – Demokraside egemenlik halka aittir. Halkın iradesi ve egemenliği, belirledikleri temsilciler aracılığıyla gerçekleşir.

İki: Seçme Seçilme Hakkı – Seçme ve seçilme hakkı, demokrasinin sağladığı temel haklardan biridir. Temsilciler seçimle belirlenir.

ÖZGÜRLÜK YOKSA!

Üç: Katılım – Demokrasiler etkin ve aktif yurttaşlara gereksinim duyar. Yurttaşlar seçme ve seçilme haklarıyla yönetime iradesini yansıtır; bunun yanında sivil toplum kuruluşlarındaki etkinliğiyle hakların takipçisi olur.

Dört: Özgürlük – Bireyin, başkalarının haklarına zarar vermeden istediğini yapabilmesidir. Demokrasinin olmadığı yerde özgürlük ve insan hakları, özgürlük ve insan haklarının olmadığı yerde de demokrasi olmaz.

Beş: Eşitlik – Hakların kullanılmasında ayrım yapılmamasıdır. Yasalar herkese aynı biçimde uygulanır; herhangi bir kişiye, aileye, zümreye ayrıcalık tanınmaz.

Altı: Çoğulculuk – Demokraside her görüşe, anlayışa, inanışa saygı gösterilir.

Yedi: Çoğunluk – Demokraside çoğunluk ilkesi aranır. Çoğunluğun yanında azınlığın da hakları korunur.

KUVVETLER AYRILIĞI

Sekiz: Hoşgörü – Demokrasi hoşgörü rejimidir. Farklılıklar ve farklı unsurlar demokraside birbirlerine tahammül etmeyi, birbirleriyle uzlaşmayı öğrenir.

Dokuz: Hukuk Devleti – Yurttaşlarına hukuk güvenliği sağlayan, yöneticilerin de hukuka bağlı olduğu devlettir. Hukuk devletinde yasalar anayasaya uygundur; yargı bağımsızdır. Devletin yaptığı bütün işler yargı denetimine açıktır.

On: Kuvvetler Ayrılığı – Yasama, yürütme ve yargının ayrı organlarda temsil edilmesi, iktidar tekelini kıran bir uygulamalıdır.

ADAY OL, SEN KARAR VER

Türkiye’nin idari yapılanmasında en alttaki idari birim Mahalle Muhtarlığı… Fakat muhtarlıklarla ilgili algı, “sadece 5 lira karşılığında ikametgah veren bir makam” olarak duruyor hepimizin kafasında. Ayrıca, evimize posta yoluyla gelen ve gündüz vakti işte olduğumuz için teslime edilemeyen “sarı zarf”ların bırakıldığı “resmi emanetçiler!” Biliriz ki sarı zarfla tebligatı devlet yapmıştır. Ya karakola ya da adliyeye çağrılmışsınızdır. Muhtara yapılmış tebligatı size yapılmış sayar devlet!

Neyse kısa keselim…

Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Belediyesi tarafından yürütülen “Aday ol oy kullan, mahallen için sen karar ver” sloganlı çalışma kapsamında, mahalle komitelerine aday olmak için süre 16 Ekim 2014 Perşembe günü saat 17.00’de bitiyor. Seçimler ise 26 Ekim 2014 Pazar günü yapılacak.

DAHA GÜÇLÜ NEFES

Yukarıda muhtarlık makamıyla ilgili genel algıyı yazdık ama Nilüfer’deki muhtarların mahalle komitelerinin doğal başkanı olduğunu hatırlatalım.

Nilüfer Mahalle Komiteleri’ni, “demokratik kültürün tabanın tabanına yayılması” olarak değerlendirirsek yanlış olmaz. Yurttaş bilincinin oluşması, yaşadığımız sokağa ve mahallemize duyarlılık, ortak sorunlara ortak çözümler üretmek, yurt çapında yaygınlaşmasını arzuladığımız bir uygulama…

Nilüfer’den çıkan bu kıvılcımın aleve dönüşmesi için Nilüferliler’in nefesine ihtiyaç var! Hadi üfleyin!

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır