Kentin tam göbeğinde, değerli mi değerli, 200 dönümlük kentsel dönüşüm proje alanı… 105 dönümü vatandaşın malı, geri kalanı kamuya ait… Toprağın altında da 14 bin yatak kapasiteli turistik tesise yetecek miktarda 90 derecelik termal sıcak su kaynağı var. Bursa Büyükşehir Belediyesi, eski tabakhanelerin bulunduğu alan için uzun zamandır yatırımcı bulamayınca, başka çözüm önerileri geliştirildi. Bursa’nın termal sağlık turizmi alanındaki atılımları da hesaba katılarak, proje alanındaki hak sahipleriyle bir toplantı yapılıp, “Ya mülkünüzü belediyeye satın ya da belediyenin Avrupai projesine ortak olun” denmiş…
Taşınması yılan hikayesine dönen tabakhaneler Nilüfer Badırga’daki Deri Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınalı yıllar oldu. Soğanlı Mahallesi’nde çöküntü bölgesi olarak kalan ve henüz bir projenin hayata geçirilemediği alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de sabrını zorlamış olmalı… BUSKİ Tesisleri’nde yapılan toplantıda, 400 hak sahibine son bir teklif sunulmuş… Altepe şöyle demiş mülk sahiplerine;
BİR AN ÖNCE KARAR VERİN!
“Kentin en değerli bölgesinde olmasına rağmen 7 yıldır çöküntü bölgesi olarak kalan Sıcaksu ve Tabakhaneler Bölgesi’nde dönüşümün sağlanması için artık zaman kaybetmek istemiyoruz. Bugüne kadar pek çok yönteme başvurduk, ancak sonuca ulaşamadık. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü çalışmayı yapmaya, fedakarlığa hazırız. Ancak 400’e yakın hak sahibinin olduğu bir bölgeye yatırımcı girmek istemiyor. Biz hak sahipleri için de yılın 12 ayı gelir getirecek bir sistem olsun istiyoruz. Bursa’nın en değerli bölgesi gerçek değerine kavuşsun istiyoruz. Bölgeye yapılacak bir termal sağlık kompleksi hem oraya hem Bursa’ya prestij katacak. Bunun için artık yer sahiplerinin bir karar vermesi gerekiyor. Bu proje içinde mi yer alacaklar yoksa arazilerini Büyükşehir Belediyesi’ne mi satacaklar? Biz kamulaştırmaya hazırız. Yerini satmak isteyenlerle anlaşıp, biran önce projenin önünü açmak istiyoruz.”
Tabakhaneler Bölgesi’ndeki 400 mülk sahibine önerilen sistem şöyle… Belediye, 200 dönüm alanda termal sağlık merkezi projesi hazırlayacak. Arsa sahipleri, projeye hisseleri oranında ortak olmak isteyecekleri gibi, “Ben bu projenin bitmesini bekleyemem. Belediye versin paramı çekip gideyim” de diyebilecek. Ya da böylesine büyük bir projede daha fazla pay sahibi olmak isteyen bir malik, komşusunun arsasını da alabilecek. Bu işin acelesi var. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de mülk sahiplerine karar vermeleri için bir hafta süre tanımış!
TERLEMEDEN OLMAZ
Toplantıya, kısa adı BUSAT olan Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Metin Yurdakoş da katılmış. Almanya ve Avusturya’daki termal tesisleri de inceleyen Yurdakoş, Almanya’da 23 bin yatak kapasiteli merkezin yılda 6 milyon turist çektiğini hatırlatmış. Aylar öncesinden rezervasyon talebine karşın yer bulmakta sıkıntı çektiklerini söylemiş. Normal bir turist 800 dolar harcarken, sağlık turizmi için gelen turistler ortalama 8 bin 500 dolar harcıyormuş. Yurdakoş, bu hedefe ulaşmak için büyük yatırım gerektiğini belirtmiş:
“Küçük işletmelerle sağlık turizminden pay almak mümkün değil. Çünkü açık ve kapalı havuzları, havuz makine sistemleri, tıbbi imkanlar ve açık alanlarda oluşturulan suda hareket içeren aktivasyon imkanları büyük yatırımlar gerektiriyor.”
Bu yazı, “Hamam giren terler” atasözüyle bağlanmayı hak ediyor. Zira proje büyük ve sıkıntılı… Altepe ve ekibi de girmiş hamama… Terlemeden olmaz bu iş!