Geçenlerde, Valilik binası önünden geçiyorum. Tam binanın girişinde bir kazı yapılıyor. “Define mi arıyorsunuz?” diye sordum işçilere… “Size de verelim mi?” diye soruyla karşılık verdiler. “Yok istemem” dedim “Burası devletin binası ve hak etmiyorsam devletin delikli kuruşuna göz dikmem ben!” Bu ciddi yanıtımla espriye soğan doğrayınca, işçilerden biri gerçeği açıkladı: “Flama direği dikilecek!”
Eğildim, çukura baktım. Kazı yapılan yere atılacak temel için demir bağlama ve kaynak işleri yapılıyordu. Karmaşık demir bağlantıları, flama direğinin sağlam olacağını gösteriyordu. Oysa merdivenlerin sağında solunda Türk Bayrakları dalgalanan iki direk dururken bir anlam veremedim. Daha sonra da sormayı unuttum. Dün çıktı ortaya. Meğer Bursa için belirlenen logo dalgalandırılacakmış o direkte…
PEKİ, BURSA LOGOSUNU BEĞENDİM Mİ?
Bir grafiker ve daha iyisini yapabilecek olsaydım, “Hayır, beğenmedim” derdim. Ama diyemiyorum!
Bursa’nın bir logosu olmalı. Lale figürü, Osmanlı özlemiyle ve bugünkü siyasi iktidarın anlayışıyla örtüşüyor olması nedeniyle eleştirilebilir. Fakat bu eleştiriler de anlamsız kalır. Zira Bursa kent logosunu, kendimize yönelik yapmıyoruz. Bu kentin tarihi, kültürel değerlerini turizm alanında pazarlama niyetiyle gerek duyuyoruz bu logoya?
Nedir bizim turizmden beklentimiz?
Neyi sunuyoruz, bir yılda gelmesini beklediğimiz 5 milyon turiste?
Bursa’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olmasını mı?
Kurucuların anıt mezarlarının Bursa’da olmasını mı?
Yine Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma, hanlar, hamamlar ve sivil mimarlık örneği tarihi dokuyu mu?
Bunlarsa eğer sunduğumuz, Osmanlı’yı en iyi anlatan figürdür Lale…
ANLAMI DEĞİL, GÖRSELLİĞİ ETKİLEDİ!
Vali Münir Karaloğlu da dedi zaten. İlk aşamada yadırganabilir, beğenilmeyebilir, sevilmeyebilir.
Vali Karaloğlu, daha logoyu göstermeden içindeki üç hakim rengin kırmızı, lacivert ve mavi olduğunu söyleyince sordum hemen kendi kendime?
“Yeşil nerede!?”
İçinde yeşil olmasa da tuttum yeni logoyu… Bir süre önce “Türkiye’nin yeni logosu” diye tanıtılan “ucube”den çok daha iyi… Belki önceki lale figürlü Türkiye logosunu beğendiğim ve onunla bir bütünlük sağladığı için…
Sırf görsel açıdan bakıyorum ama… Şık bence… Yoksa Vali Münir Karaloğlu’nun da değindiği gibi, lalenin “birliği” temsil ettiği iddiasından, içindeki üç noktalı “çintemani”nin anlamından filan etkilendiğimden değil!
LALE SİZİN AKLINIZA NE GETİYOR?
Zira yaşadığımız bu dönemde “lale” deyince aklımıza birlik değil, tam aksine ayrıştırma ve Osmanlı’da sarayın savurganlıkta zirve yaptığı “Lale Devri” geliyor.
“Çintemani”deki üç noktanın anlattığı savunulan adalet, güç ve bilgeliği de ara ki bulasın bu dönemde!
Adalet ve bilgelikten eser yok da, gücün hakkını yemeyelim! O var… Ancak “içerdeki düşman”a karşı kullanılıyor sadece!
Neyse dağıtmayalım konuyu…
Konumuz Bursa’nın yeni logosu… Dünkü tanıtım toplantısında Vali Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, herkesin bu logoyu kullanmasını istedi. Kesinlikle… Kullanılmalı ki, zihinlere yerleşmeli. Yanında Bursa yazmadan da, laleyi gören herkes “İşte Bursa Lalesi” demeli!..
Ben rozeti yakama taktım bile…
Beğenmesem, başka yere takardım zaten!