Bursa OvasıKamu çıkarına aykırı, insan ve kent sağlığını olumsuz etkileyecek projelere dava açtıkları için iktidar mensupları tarafından “istemezükçü” diye anılan başta akademik meslek odaları olmak üzere çevreci sivil toplum örgütleri, idareye karşı bir zafer daha kazandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, geçen yıl mart ayında bir karar almıştı. Denmişti ki; “Bulundukları yerde ruhsatlandırılmaları mümkün olmadığı belirtilen ve haklarında yasal işlemleri yapılmış olan işletmeler adına encümence tesis edilmiş ticaretten men cezalarının tanınan süreler içinde uygulanamamasına karar verilmiştir.”

Anlaşılır dille ifadesi şu: Kapatılmasına karar verilen Bursa Ovası’ndaki kaçak fabrika binaları hakkındaki tahliye kararları 2020 yılına kadar uygulanmayacak. Atıklarıyla doğayı kirletenlere ise 7 yıl süre tanınacak.

 

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu kararı, Doğa-Der Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, Ziraat Mühendisleri ile Şehir Plancıları odaları ve Bursa Barosu’nun açtığı davada iptal edildi. Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı, dün TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu ve Doğa-Der başkanları tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy’un okuduğu açıklamada, bileşenler adına “Bursa Ovası’nın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Sonra, Bursa Ovası’na yönelik saldırıları sıraladı. Samanlı’da planlanan sağlık kompleksinin, çevresinde oluşturacağı yapılaşma baskısı nedeniyle dava açtıklarını, sonuçta mahkemenin planları iptal ettiğini, böylece ovayı bu beladan kurtardıklarını söyledi.

 

“MECLİSİN BUNA YETKİSİ YOK”

 

Ardından ovayı imara açmak için “tarım alanlarının toplulaştırılması” gibi bir oyun oynanmaya çalışıldığını, bu kapsamda 300 hektarın konut alanı olarak planlandığını söyledi Aksoy… Ovanın adeta idam fermanı olan bu planların da yine mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, “Ama gözü dönmüş iktidar, kazanılan davalara rağmen, hukuku da göz ardı ederek ne yazık ki Samanlı Bağlantı Yolu’nu inşa etti. Ve son olarak sıra ovadaki sanayi alanlarına gelmişti” diyerek, Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce iptal edilen belediye meclisi kararına değindi.

2. İdare Mahkemesi kararında, aynen şu ifadeler yer aldı:

“Tarım arazileri üzerinde ruhsatsız olarak yapılan, imar ve işyeri açma ile ilgili mevzuat uyarınca ruhsatlandırılması olanağı olmayan yapı ve işyerleri hakkında mevzuatın bu tür durumlar için öngördüğü yaptırımları uygulamaktan başka seçeneği bulunmayan idarenin, bu yaptırımları uygulamama (erteleme) yetkisi yoktur.”

Meclis kararının iptal gerekçesi böyle…

 

“YARGI İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR”

 

Karar doğrultusunda TMMOB bileşenlerini çağrısı şöyle:

“Bu tesisler ya derhal kapatılmalı ya da faaliyetleri geçici olarak durdurularak OSB’lere taşınmalıdır. Bu tesislerin boşaltacağı alanlarda tarım yapılması için ilgili bakanlık çalışma yapmalıdır.

Bizler, bir kez daha ovaya yapılan bir saldırıyı durdurduk ama bunun haklı gururunu yaşamıyoruz. Çünkü bunun bir son olmadığını biliyoruz. Tüm bu saldırılar karşısında kamu yararını, şehircilik ilkelerini, ovamızı, dağımızı, ormanımızı savunmaya devam edeceğiz.”

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz de, yargının, iktidar tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını, çünkü rantı ve çıkarın önündeki tek engelin yargı olduğunu söyledi. Demiröz, yargı kararını uygulamayan yöneticiler hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

 

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

 

Hadi, birileri diyor “istemezük”
Mahkemeden yediniz işte çizik
Uygulamayın bakalım kararı
Varsa karşı duracak kadar büzük*!

*Büzük: argo; Yüreklilik, Cesaret (Dil Derneği Sözlüğü)

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır