Sevmek güzel, sevilmek daha da güzel… Sevilen kişiyle evlenmek, yuva kurmak her gencin hayali… Mutlu yuva, birbirini seven kadın ve erkeğin ortak meyvesi “eli ayağı düzgün!” bir çocukla şenlendiğinde, işte o sevincin tarifi yok. Gebeliklerde her anne, babanın ve yakınlarının dileği olan “eli ayağı düzgün çocuk”, evlilik öncesi yapılacak testlere bağlı…
“Akdeniz Anemisi” olarak bilinen ve Türkiye’de çok yaygın görülen talasemi hastalığı konusunda farkındalık yaratmak isteyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Dr. Elif Güler Kazancı’nın öncülüğünde kurulan HETADER (Hemofili ve Talasemi Derneği) bir kampanya başlatmış:
Kan kardeşim olur musun?
DOKTORLARIN YÜZ AKI
Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü’nde tedavi gören hasta anneleri, hastane çalışanlarını ve gönüllüleri örgütleyen Dr. Elif Güler Kazancı için, bu girişiminden ötürü “tıp dünyasının yüz akı” desek abartmış olmayız.
Amaç şu: Çok sık görülen kan hastalığı olan talasemiye farkındalık yaratmak, talasemi testinin yaygınlaştırılması ve talasemili çocuk doğumunun önlenmesi… En büyük projeleri ise hastaların bir ömür boyu süren kana bağımlı hayatlarına destek olabilecek “Kan kardeşim olur musun?” projesi…
Talasemi, ömür boyu kan nakline bağımlı, önlenebilir bir kalıtsal kan hastalığıymış. Hastalığın tedavisi yıpratıcı ve maliyeti yılda 45 bin lirayı buluyormuş; oysa korunma talasemi testi ile ucuz ve kolaymış…
EVLİLİĞE ENGEL Mİ?
Toplumda 100 kişiden 2’si bu hastalığın genini taşıyormuş. İki taşıyıcı evlendiği zaman çocuk hem anneden hem babadan bu geni alabilir ve dolayısıyla hasta olabilirmiş.
İşte bu yüzden en başta dedik! Evlenecek gençler dikkat…
HETADER Başkanı Dr. Elif Güler Kazancı, tarama programlarıyla talasemi taşıyıcılarının tespit edilebileceğini, evlenmeden önce gençlerin hemoglobin elektroforezi testini yaptırmaları gerektiğini söylüyor.
Peki iki genç birbirini seviyor, evlenecekler ancak ikisi de talasemi taşıyıcısı! Bu durumda ne olacak? Çift evlenmekten vaz mı geçecek?
Tabii ki hayır… Yanıtı, Dr. Kazancı veriyor yine:
“İki taşıyıcı evlendiğinde talasemili bebek riskine karşı genetik danışma alarak tüp bebek yöntemi ile sağlam çocuk sahibi olabilir. Dolayısıyla talasemi evliliğe engel değil.”
KKTC, İtalya ve Yunanistan talasemili doğumlar önemli düzeyde önlenmiş. Bu, toplum taramaları ile taşıyıcılık tespiti, evlenme öncesi taşıyıcılık tespiti ve halkın bilgilendirilmesi ile başarılmış…
BİR HASTANIN MALİYETİ
Bir hastanın yıllık tedavi maliyetiyle 3 bin 116 kişinin taraması ve 8 kişinin doğum öncesi tanısı yapılabiliyormuş.
Bursa’da her 100 kişiden 3’ü talasemi geni taşıyormuş… Ülkemizde taşıyıcı sayısı 1 milyon 400 bin, hasta sayısı 5 bin 500 civarındaymış. Evlilik öncesi tarama testi uygulanmazsa her yıl 400-500 yeni hasta doğabilirmiş. Bu yüzden evlilik öncesi tarama testinin tüm şehirlerde zorunlu olmasını istiyor Kazancı ve halen bu testlerin 33 ilde yapıldığını söylüyor.
Kazancı’nın dediğine göre, kan kardeşliği kampanyasında, her hastaya düzenli olarak gönüllü kan verecek 10 kişi bulunduğu an, bu kişiler yılda iki defa kan verdikleri zaman hastaların kan bulma sorunları ortadan kalkacak. Haydi bakalım, hayat vermek için kan kardeşi olmaya…
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Geldi işte bir bayram daha
Kurban olurum Allah’a
SMS beklemesin kimse
e-postacı gelir sabaha