KASİADNilüfer Belediyesi’nin kurucu başkanı Ziya Güney, çağdaş kentleşme, kent kültürü ve hemşehrilik bilinci gibi konularda kafa yorar, makale yazar… Bir makalesinde, bizdekiyle batı kentlerindeki hemşehrilik bilincini kıyaslamış:

“Esasen batıdaki kentlerde gördüğümüz ve çağdaş belediyeciliğin en önemli hedeflerinden birisi haline gelen ‘kent kültürü’ ve ‘hemşehrilik bilinci’nin bizim kültür ve geleneğimizde yeteri kadar geliştiğini söylemek mümkün olmadığı gibi kent kültürü ve ‘hemşehri bilincinin’ ne olduğu dahi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bunun yerini siyasetten spora, sosyal faaliyetlerden kültüre kadar hemen her konuda ‘bölgecilik’ almıştır.

 

“BÖLGECİLİK KAYGI VERİCİ”

 

Şüphesiz yaşanılan kentin bütün tarihi, kültürel, fiziki, sportif ve manevi değerlerine sahip çıkmak, onları koruyup kollamak, her imkan ve fırsatta bu değerlerin güçlenip yücelmesi için çaba ve gayret sarfetmek olarak da özetleyebileceğimiz ‘kent kültürü’ ve ‘hemşehrilik bilinci’ ile ‘bölgecilik’ arasında en küçük bir benzerlik yoktur. Bugün gerek ülke genelinde gerekse yerel ölçekte ‘bölgeciliğin’ ulaştığı boyutlar gerçekten kaygı vericidir.”

Ziya Güney’in bu görüşlerini aktarma nedenine gelelim… Geçen hafta Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin tanıtım toplantısındaydık.

 

BUNDAN SONRA SİYASET!

 

Yanlış anlaşılmasın… Kısa adı KASİAD olan dernek Kastamonu’da değil Bursa’da!

Davet eden İsmail Tiftik, derneğin onursal başkanı… KASİAD’ın başkanı Cüneyt Çalılık açıkladı. Bu açıklamayla birlikte, “Bursa Kastamonu Günleri” gibi kentinin tanıtımı konusunda başarılı çalışmalar yürüten Tiftik’in, yakında kurulacak olan Kastamonu Dernekleri Federasyonu’nun genel başkanı olması da kesin gibi… “Bundan sonra siyaset kapısını da aralar artık” diye düşündük…

Sivil toplum örgütlenmelerini desteklemekle birlikte, Ziya Güney’in de eleştirdiği hemşehrilik bilincinden çok, mikro milliyetçi yaklaşımları, ben de eleştiririm hep…

 

BİRBİRİMİZİ KANDIRMAYALIM

 

Yerel ya da genel fark etmiyor, herhangi bir seçim öncesinde bölgeci örgütlenmelerin, gerek belediye başkanı ve meclis üyesi, gerekse milletvekili adaylığı konusunda nasıl rüzgar estirdiklerini bilirsiniz…

O rüzgarların Bursa sevdasından değil, sadece bölgeci yaklaşımlarla makam-mevki elde etme hırsıyla estiğini biliyoruz hepimiz. Ne pazarlıklar, ne blöfler…

Birbirimizi kandırmayalım…

Kısacası, KASİAD’ın zorlama bir yapılanma olduğunu söylemek yanlış olmaz.

 

BÖLGECİLİĞİ KÖRÜKLER

 

Hasılı kelam, genel olarak sanayici ve işadamlarının sorunları birdir. Bursalıların, Erzurumluların, Kastamonuluların, Artvinlilerin dertleri ayrı değil. Yaşadığınız kentte, doğduğunuz kentin adıyla işadamı ve sanayici derneği kurmak, toplumsal yapılanmada hiç de onaylamadığımız “bölgeci” yaklaşımları körükleyecektir.

Bu tür örgütlenmeler, siyaset ve bürokraside daha fazla etkili olma çabasını gerektirecek, bu çabanın sonuçları da Türkiye’de toplumsal parçalanmayı hızlandırıp, bütünlüğü tehdit eder duruma getirecektir.

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır