Bursa’nın kimlik bunalımı yaşadığına ilişkin pek çok söz söylendi, hemen hemen hepsi yazıya döküldü. Sadece Bursa’nın değil elbette, kırsaldan göçle birlikte hemen bütün kentler aynı bunalımı yaşıyor günümüzde… Geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerdeki olağan gelişme aslında… Nereden biliyoruz? Bugünkü dünya metropollerinin geçmişine bakarak elbette…

Belediye başkan adaylarına, özellikle de büyükşehir adaylarına, her gece yatmadan önce okumaları gereken 4 kitap tavsiye ediyoruz bugün… Bu kitaplar bir seri… TMMOB’a bağlı akademik meslek odalarının geçtiğimiz haziran ayında dördüncüsünü düzenlediği kent sempozyumlarında sunulan bildirilerin bir araya getirildiği kitaplar… Bu kitaplarda yazılanlar bir kişinin değil, ortak aklın ürünü… Bursa’da yaşayan, sorunlarını bilen akademik meslek sahiplerinin sorunlara yönelik tespitleri ve çözüm önerileri yer alıyor bu kitaplarda…

KİMLİK DAYATMASI
RANT KAPMA AMAÇLI!

Büyükşehir ve ilçe belediyelerine başkan adayı olanlar genelde yine akademik meslek sahipleri… Fakat nedense çoğu, seçildikten sonra içinden çıktıkları camiaya arkalarını dönüp, kulaklarını tıkıyorlar. Eleştirileri dikkate almıyor, projelerine, tutum ve davranışlarına yönelik eleştirileri “içi boş muhalefet” olarak değerlendiriyorlar. İşte Bursa geçmişten beri bu doğrultudaki bakış açısının sıkıntılarını yaşıyor.

Turizm, sanayi ve tarım sektörlerinde çok önemli yeri olan Bursa’da bazı kimlikleri öne çıkarma kaygısının aslında bir “rant kapma” amacından öteye gitmediğini hep gördük geçmişte… Tüm sektörleri de kapsayan uzun vadeli bir projeksiyon hazırlayıp da “Bursa’nın kimliği budur” diyen çıkmadı şimdiye kadar… Herkes, kendi penceresinden baktı olaya…

KENTLER, ÇOCUKLUK
HAYALLERİYLE
ŞEKİLLENDİRİLEMEZ!

Bu noktada, belediyeler kadar büyük önemi olan BTSO’yu da hatırlamakta yarar var. İbrahim Burkay başkanlığındaki BTSO’da sektörel konseyler oluşturularak topyekün kalkınmaya altyapı hazırlayacak çalışmalar yapılacağı duyurulmuştu. Her sektör düşünülmüştü de, fakat çevre konusunda bir konsey olmaması dikkatimizi çekmiş ve uyarmıştık Burkay’ı…

Kurulmuş konsey… Yakında kamuoyuna açıklama yapacaklarmış… İyi gelişme…

Dönelim belediye başkan adaylarının okuyacağı kitaplara… Bursa kentinin çözümleri o kitaplarda var. Yoksa belediye başkanı seçilen kişinin, “Benim çocukluk hayalimdi bu” diyerek, ihtiyaç olmaktan öte zulüm yaratan bir projeyi kente dayatması kabul edilebilir değil…

Bu kitapları sadece belediye başkan adayları da değil… Belediyeler, ticaret ve sanayi odaları ile borsaların meclislerine giren, girmeye niyetli olan sanayici ve tüccarlar da okumalı ki, oralara seçildiğinde tuzluk gibi oturmasınlar!

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yorumlayın