Ekonomide rekabet koşullarıyla ilgili bilgilendirme toplantılarına katılanlara uzmanların sorduğu tek ve en önemli soru şudur: “Tüketici ya da müşterinin sizin malınızı tercih etmesi için rakiplerinizden farkınız nedir?” Bu kural sadece üründe değil, hizmet sektöründe de geçerli, siyasette de…
Yerel seçimlere şunun şurasında birkaç gün kaldı. Belediye başkan adayları artık son kozlarını oynuyorlar. Her aday diğerinden farklı neler sunduğunu açıklamaya çalıştı. Kimi de “Biz onların yaptığını yapmayacağız” dedi. Böyle diyenler baştan kaybetti diyebiliriz. Fakat Bursa’da olmayan, insanların daha önce hiç karşılaşmadığı projeler sunanların şansı biraz daha yüksek…
…diyeceğiz de, diyemiyoruz. Zira yerel seçim tam anlamıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a güven oylamasına dönüştü. Pek çok yerde belediye başkanının kim olduğu bile önemli değil. Başbakan Erdoğan’la birlikte çekilmiş fotoğraflarının bulunduğu afiş ve pankartlar yetiyor…
Eğer Türkiye, demokrasisi yerli yerine oturmuş bir ülke olsa, belediyeler merkezi vesayet altında olmasa “Evet yerel seçimlerde parti lideri değil, belediye başkanı önemli” diyeceğiz ama ne yazık ki Türkiye tablosunu hep birlikte görüyoruz.
NECATİ ŞAHİN’İN FARKI
CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necati Şahin de dün proje ve hedeflerini açıkladı. Şehir dışındaydım, ne yazık ki izleyemedim. Danışmanları haber hazırlayıp göndermişler. O haberde öne çıkarılan unsur “Bursa Kenti Anayasası” olmuş…
Şahin’in bu vaadi Bursa için önemli… Bu vaadin, örneğin Yavuzselim Mahallesi’nde yaşayan insanlar için çok şey ifade etmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çoğunlukla eğitimsiz, geleceğe yönelik çağdaş bir vizyona sahip olmayan, geçim sıkıntısındaki insanların ilgisini çekecek olan, hane bazında yapılan ayni ve nakdi yardımlardır.
En azından şöyle ya da böyle geçinebilen bir aileyse, işe gidiş gelişlerde yaşanan ulaşım sorunudur. Belediye hizmetlerinden ötürü ödediği faturaların miktarıdır. Yoksa Bursa’nın imar anayasası olmuş olmamış kimin umurunda? Kaçak yapılaşma nedeniyle hasbelkader yapılan imar planları delik deşik olmuş, şehir plansız büyümüş kime dert?
Şimdi Bursa kırsalı da büyükşehir belediyesi için oy kullanacak… Harmancık’ta yaşayan birine anlat bakalım “kent anayasası”ndan ne anlayacak?
Elbette Harmancıklı seçmen kent anayasasından bir şey anlamıyor diye Bursa’nın geleceğini şekillendirecek böyle bir vizyondan uzaklaşıp popülizm yapmak da olmaz…
KAMUSAL ÇIKAR ÖN PLANDA
Aslında ihtiyacımız olan tek şey adalet duygusu… İnsan odaklı hizmet üretebilmek ve ürettiğiniz hizmeti adaletli dağıtabilmek önemli… Bu bakıma Necati Şahin’in “Kentsel düzenlemeler yapılırken özel çıkarların, toplumsal çıkarlar karşısında aşağı düzeylere çekilmesi gerektiğini” söylemesi altı çizilmesi gereken bir konu…
Niye?
Plansız yapılaşmış kentlerde yeni ortak alanlar yaratabilmek için şuyulandırma diye bilinen uygulama zorunlu… Ancak pek çok uygulamasında görüyoruz ki, nüfuz sahibi olanlar adalet terazisinin dengesini bozuyor. Şahin’in bu konudaki vurgusu yerli yerinde… Yapılacak bir düzenlemede toplumsal yarar gözetilmeli. Elbette, kişi hakları da gasp edilmeden, vatandaş zarara uğratılmadan…
CÜZDANA HİTAP EDEN VAATLER
En başta söylediklerimizi, CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necati Şahin programına koymuş… Seçmenin cüzdanını ilgilendiren vaatlerde bulunmuş.
Demiş ki; Toplu ulaşımda, su fiyatlarında indirim yapacağız!
Alkış!
Demiş ki; 70 bin kadına evden iş olanağı yaratacağız!
Alkış!
Ve tarımsal destek… Kırsalın da belediye sınırlarına dahil edilmesiyle tarımsal alanda yapılacak her yatırım, köyden kente göçü önleyeceği gibi, tersine göçü de sağlayabilir.
Ülkenin genel tarım politikaları nedeniyle yaşanan olumsuzluklar tümden ortadan kaldırılamasa bile en azından sektördeki kan kaybı durdurulmuş olur.
Bütün bunları seçmenle buluşmalarda da anlatıyorlar elbette. Pazar günü son söz seçmende olacak. Pazar günü göreceğiz…