Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, seçimden önce Merinos AKKM’de açıkladığı projeleri arasında bana göre en önemlisi çevreye ilişkin olanlardı. Çünkü Bursa’nın plansız büyümesiyle birlikte günlük ulaşım ve trafik sorunundan daha büyük dertler açacak başımıza çevre sorunları. Zira Bursa kötü kokuyor! Şehre ister doğudan, ister batıdan, ister kuzeyden, nereden girerseniz burnunuzu tıkayarak giriyorsunuz.
Bursa Ovası’nda yılan gibi kıvrılan Nilüfer Çayı’nın kapkara rengi, Bursa kenti ve yaşayanlarının geleceğinin rengi demek. Bu kapsamda Altepe’nin, seçim öncesi proje sunum toplantısında derelerin ıslahından bahsetmiş olması önemli. Tabii ki derelere kanalizasyon, fabrika atığı bırakmazsanız ıslah etmenin anlamı var. Derenin suyu kapkara ise çuvallarla para harcasanız boşuna.
ERDEM SAKER’LE BAŞLAYAN TEMİZLİK
Merhum Hikmet Şahin döneminde Nilüfer Çayı’nın BUSKİ önünden, Afet Merkezi’ne kadar olan bölümü ne güzel düzenlenmişti. Şimdi oradan geçerken insanın içi açılıyor.
Ama öncesi vardı. Erdem Saker döneminde de, Odunluk Mahallesi’nden Soğanlı’ya kadar olan bölgede Nilüfer Çayı’na kanalizasyon deşarjı önlenmişti. Hatta o dönemin ANAP’lı belediye meclis üyesi merhum Şemsettin Şen, Nilüfer’e sazan balıkları bırakmış, hatta kendisi de derede yüzerek gazetecilere poz vermişti.
Altepe yönetimi de şu sıralar, BUSKİ’den Yunuseli Mahallesi’ne doğru uzayan ve “Alman Kanalı” olarak bilinen kanalın ıslahını yaptırıyor.
5 YIL SONRA HEYKELİNİ DİKELİM
Altepe önümüzdeki 5 yıllık görev süresi sonunda Nilüfer Çayı’nın berrak aktığını gösterirse biz Bursalılar’a, var ya o zaman Fomara Meydanı’na heykelinin dikilmesini öneririm.
Altepe’nin bunun için yapması gereken şu:
Geçen dönem ısrarla üzerinde durduğu, organize sanayi bölgeleri dışında bulunan fabrikalara arıtma tesis zorunluluğu… Altepe, bu tesisler için süre vermişti. Ültimatomu sonrasında oluşan Tekstil Boyahaneleri OSB Müteşebbis Heyeti ile sık sık bir araya geliyor.
Nilüfer’e bağlı İkizce-Badırga civarında 205 hektarlık alanda kurulacak OSB’de yer tahsisleri, altyapı ve fabrikaların kurulup Bursa Ovası’nda bağımsız kalan tesislerin tamamının taşınmasının 4 -5 yılı bulması bekleniyor.
Bu süre de Altepe’nin ikinci dönem görev süresinin sonuna geliyor. Dediğimiz gibi Nilüfer Çayı’nın suyunu berrak akarken gördüğümüzde bir Bursalı olarak en mutlu günümüz olacak.
Bu arada yeniden bir hatırlatma yapmalıyız. İbrahim Burkay’ın BTSO bünyesinde kurulduğunu açıkladığı Çevre Konseyi’nin aktif çalışmalarını, bu çalışmalar kapsamında da BTSO yönetiminin alacağı radikal kararları bekliyoruz.
HAMİTLER’E ÇÖP DÖKMEYELİM
Sadece dereler değil elbette Bursa’nın kötü kokma sebebi… Tam şehrin göbeğinde kalan Hamitler Çöp Sahası! Bildiğimiz kadarıyla kapasitesi henüz dolmadı ve çöp dökülmeye devam ediliyor. Yeni çöplük alanı Görükle arkalarındaydı sanırım. Hamitler Sahası’nın dolması beklenmeden oraya çöp taşınmasına son verilmeli. Zira Hamitler Mahallesi ile iç içe olmasının yanı sıra, tam tepesine dikilen TOKİ Konutları’nda ve en az 20 kilometre çapında bir alanda kokuya neden olan çöplük tam anlamıyla şehrin göbeğindedir artık…
İşte böyle, aşama aşama Bursa’yı daha temiz, daha yaşanabilir bir kent haline getirebiliriz. 2 milyon nüfuslu kent merkezinden başlarsak çevre sorunlarını çözmeye, Marmara Denizi’ni de, diğer su kaynaklarını da kurtarır, emaneti gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde bırakırız.
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Gaz verelim, coşturalım Altepe’yi
Korusun gölü, ovayı, dereyi, tepeyi
5 yıl boyunca sızlanmak yok bilmeli
Seçmen bekliyor, 30 Mart’ta verdi peyi