Son iki yazımızda Okan Üniversitesi’nden bahsettik. Önce, üniversitenin basın ve halkla ilişkiler müdürü Tahsin Aksu aradı. Sonra da kısa bir yazılı açıklama gönderdi. Öncelikle “Genel Sekreterimize yöneltmeyi planladığınız sorunuzun kabul edilemez üslubu ve ihtiva ettiği gerçek dışı itham ile ilgili olarak özür yazısı yayınlamanızı rica ederiz” demiş.
Ne demiştik, hatırlayalım:
“Okan Üniversitesi Genel Sekreteri Ekrem Baltacı’yı aradım. Son 5 yılda Bursa’dan kaç kişi üniversitenizden yüksek lisans diploması aldı diye soracaktım. Ayrıca, ‘yüksek lisans diploması, en son kaça olur’un pazarlığını yapacaktım.”
Aksu’nun, özür dilememi rica ettiği ifade böyleydi…
2011’DEN BU YANA 741 DİPLOMA
Ayrıca, Okan Üniversitesi’nin özel değil, vakıf üniversitesi olduğunu hatırlatmış. Bunu da düzeltmiş olalım.
Aksu’nun şöyle devam etmiş açıklamaya;
“Üniversitemiz, YÖK mevzuatı gereği bulunduğu şehir olan İstanbul dışında tek başına yüksek lisans programları yürütememektedir. Bu nedenle Bursa’da Uludağ Üniversitesi ile işbirliği halinde yüksek lisans programları açılmaktadır. Konuyla ilgili daha kapsamlı bir araştırma yaptığınızda her üniversitenin önlisans, lisans ve yüksek lisans sertifika programları ile ilgili çeşitli tanıtım faaliyetlerinde bulunduğunu, farklı kurum ve kuruluşlarla burs imkanlarını da içeren protokoller düzenleyebildiğini göreceksiniz. Yazınızda merak ettiğiniz üzere Bursa’da 2011’den bu yana yürütülen yüksek lisans programlarından 741 öğrencimiz mezun olarak diploma almaya hak kazanmıştır. Bursa’daki yüksek lisans ve farklı alanlara yönelik sertifika programlarımızla ilgili katılım koşulları, ücret ve diğer ayrıntılı bilgileri ise Bursa Temsilciliğimizden öğrenebilirsiniz.”
GENEL SEKRETER BALTACI’NIN SÖZLERİ
Sonra Okan Üniversitesi Genel Sekreteri Ekrem Baltacı aradı. “En son kaça olur” ifadesini hoş karşılamadıklarını söyledi. Bursa’da 3-4 senedir yüksek lisans programı düzenlediklerini, bunda abes bir durum olmadığını söyleyen Baltacı, kurumlarla protokoller yapıldığını, belli oranlarda indirimler yaptıklarını doğruladı. 30 bin liraya doktora, 16 bin liraya kentsel dönüşüm yüksek lisans sertifikaları olduğunu ifade etti. Ancak, bu programlardan yararlanmak isteyenlere yapılacak indirim oranının, ALES ve mezuniyet diploma notlarına göre belirlendiğini kaydetti.
Baltacı, “Siz bana gelseniz ve yüksek lisans yapmak istiyorum, 3 bin liram var olur mu derseniz. Böyle bir şey yok. Rakam neyse o. Bu rakamlar üniversitenin mali kayıtlarına giriyor. Üniversite her yıl denetleniyor” diyor.
Üniversite olarak yüksek lisans ücretlerinde yaptıkları indirimin yanı sıra, ücretin yüzde 20’lik kısmını da protokol yapılan kurumun karşıladığını, dolayısıyla indirim miktarının yüzde 40’a geldiğini ifade ediyor.
Okan Üniversitesi’nin Bursa’da bazı belediyelerle yaptığı protokollere göre, yüksek lisans ücretlerindeki indirim oranının yüzde 50 belirlendiği, bizzat belediye yöneticileri tarafından açıklanıyor.
YILDIRIM KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Yıldırım’ın kentsel dönüşüm planlama işine gelince… Başkan Özgen Keskin’in danışmanlığını yapan Prof. Dr. Enver Ülger, 4.1 milyon liralık ihale işi kamuoyuna yansıyınca, danışmanlık görevinden ayrılmış.
Okan Üniversitesi Genel Sekreteri Ekrem Baltacı, projenin yüzde 70-80 oranında gerçekleştiğini söyledi. Kendisine, üniversitelerinde, kentsel dönüşüm projesi hazırlamak için gereken en önemli uzmanlık dalı olan jeoloji ve jeofizik bölümleri olmadığını hatırlattık.
Olması gerekmediğini, bu hizmeti özel sektörden satın aldıklarını söyledi. 7 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesi için çok noktada sondaj yapılması gerektiğini, dolayısıyla bu hizmeti ne kadara satın aldıklarını sordum. Önünde rakamlar olmadığını, dolayısıyla o an yanıtlayamayacağını ifade etti.
ODTÜ’NÜN RAKAMLARI BİLE BU KADAR DEĞİL
Ardından da “Bizim her şeyimizi açık, gelip inceleyebilirsiniz. En son kaça olur ifadeniz, çok rencide edici. Keyfe keder iş yapma şansımız yok. Biz çok açığız. Matbu diploma da dağıtmıyoruz” diye ekledi.
Tabii bu arada, 750 öğretim üyesi, 400 öğretim görevlisi, bin 400 araştırma görevlisi, 26 bin 500′den fazla öğrencisi bulunan ve halen 100 yüksek lisans ve 66 doktora programının yürütüldüğü 5 enstitüye sahip ODTÜ’nün verdiği lisanüstü diploma sayısının bu kadar olmadığını da hatırlatalım…
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Kimlere kaldı yurt sevgisi tayini
Kurtarmaz kimseyi yapsa da Vudu Ayini
Karşı çıkana, önüne gelene çakıyorlar
Denmeyen kim kaldı vatan haini