şengen vizesiSon yazımızda ekonomi konuşalım diyerek, dış ticaret dengesiyle ilgili verileri aktarmıştık ya… Yine o çerçevede, ihracatçıların, işadamlarımızın yaşadığı bir soruna değinelim ve bu sorunun çözümü için 2 gün sonra Bursa’ya gelecek bir konukla ilgili bilgi verelim.

Öncelik sorunun adını koyalım: Vize sorunu… Özellikle de Schengen vizesi… 23 Eylül’de Bursa’ya gelecek olan konuk da Schengen Birliği’nin Türkiye’den sorumlu delegasyon başkanı Jörg Dieter Köstinger…

 

OYA İZMİRLİ FEDERASYON BAŞKANI

 

Bilgiyi veren, İtalya Bursa Fahri Konsolosu Oya İzmirli… Oya Hanım ile önceki hafta ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. (Chuck) Hunter’ın, Arnavutköy’deki konutunda verdiği davette karşılaştık. Ayaküstü sohbetimizde yaptığı çalışmaları anlatan Oya İzmirli’nin, Dünya İtalya Fahri Konsoloslar Federasyonu Başkanı olduğunu daha önce duymamıştım. Federasyon bünyesinde 3 bine yakın konsolos varmış. Önemli bir ayrıntı elbette… İtalya fahri konsoloslarına Türk bir kadının başkanlık etmesi, altı çizilmesi gereken bir not…

Peki ya konuk…

 

İŞADAMININ SORUNU HER YERDE AYNI

 

Schengen Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jörg Dieter Köstinger’in Bursa’ya geliş nedeni de vize sorunları… Bursa’da yapılacak toplantıda, Köstinger’e hitaben dile gelecek muhtemel sözler, haziran ayında Gaziantep’e yaptığı ziyarette söylenenler… Gaziantep’te kendisinden, Avrupa ile iş yapan sanayici ve işadamlarına verilen Schengen vizesi süresinin uzun tutulması istenmiş. Gaziantepli işadamları sürenin en az bir yıl, gerekirse şirketlerin büyüklükleri oranında daha uzun süreli olması ve kolaylaştırılması gerektiğini söylemişler.

Bursalı sanayici ve işadamlarının sorunu farklı değil… Muhtemelen Bursa iş dünyasının temsilcileriyle yapılacak görüşmelerde de aynı sorunlar dile gelecek…

 

HÜKÜMETİN AB POLİTİKALARI ETKİLİ

 

Tabii bu konuda hükümetin Avrupa Birliği politikaları da önem kazanıyor. Dış politikada son yıllarda yönünü doğuya çeviren Türkiye’nin, işadamı ve sanayicileri eften püften ülkelere gitmek için bile vize almak zorunda… İş dünyasının hükümetten beklentisi, daha önce çok da önemi olmayan bazı ülkelerle karşılıklı vizelerin kaldırıldığı müjdesinin, AB ülkeleri için de verilmesi… Ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Başbakan Ahmet Davutoğlu çıkıp demeli ki; “Yaptığımız girişimler sonucu Avrupa Birliği ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırdık! Artık herkes Avrupa Birliği ülkelerine rahatlıkla girip çıkabilecek! Hayırlı ve uğurlu olsun!”

Olmayacak bir beklenti midir bu?

Bu sorunun yanıtını iş dünyası daha iyi bilir!

 

///

 

Elinizi kolunuzu sallayarak
gidebileceğiniz ülkeler!

 

Türkiye’ye vize uygulamayan ülkeler şunlar: Arjantin (90 gün), Arnvautluk, Bahamalar (8 ay), Barbados, Belize, Bosna-Hersek, Brezilya (90 gün), Dominika, Ekvator, El Salvador, Fas, Fiji (4 ay), Filipinler, Gambiya, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti (30 gün), Güney Kore, Gürcistan (90 gün), Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan (30 gün), Kırgızistan (15 gün), KKTC, Kolombiya, Kosta Rika, Libya, Makau Özerk Bölgesi (15 gün), Makedonya, Maldivler, Malezya (30 gün), Mairitius (90 gün), Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, St. Lucia, San Marino, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan, Venezuela (90 gün).

 

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

Avrupa vizeye ad vermiş: Şengen
Takılmamak için olmalı dengen
Aman karışmasın bizdeki Mengen
Almanya’da sandviç adı aynen yengen!

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır