Kabaca bir hesapla, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilkokul birinci sınıfa, liselere ve üniversitelere başlayacak toplam öğrenci sayısı 20 milyonun üzerinde… Bu birinci tespit… İkinci tespit için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı internet sayfasına bakıyoruz. Ana sayfada sağ üst köşede, Türkiye’deki faal dernek sayısının 102 bin 692 olduğunu görüyoruz.
Yine aynı siteden resmi verileri almaya devam edelim… Türkiye nüfusu 74 milyon 724 bin 269… Derneklerin erkek üye sayısı 7 milyon 246 bin 168, kadın üye sayısı 1 milyon 606 bin 739…
SPOR BİR, DİN İKİNCİ SIRADA
Şimdi de, azdan çoğa derneklerin faaliyet alanları ve sayılarına bakalım…
Uluslararası etkinlik 76; Öğrenci 335; Diğer 475; Hayır İşleri 664; Gençlik 810; Sivil Halklar 863; İmar 1380; Sosyal 1519; Çevre 1718; Sağlık 2129; Kültür 4196; Dostluk 4351; Toplumsal Hayat 6944; Mesleki Dayanışma 9508; Kalkınma 11063; Yardımlaşma 15353; Din Temelli Dernekler 16121; Spor 16384…
TEOG SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Yaşayarak, yaşayanlardan dinleyerek ve medyaya yansıyanlardan biliyoruz ki, bugün eğitimin her aşaması sorunlu… Şu sıralar en büyük sıkıntı TEOG sistemi… Neydi açılımı? Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı… Yani geçen yılki SBS… Adrese dayalı yerleştirme sistemi, pek çok öğrenciyi, evinden yüzlerce kilometre uzaktaki okullara yerleştirdi.
Mesela İstanbul’da Avcılar’da oturan bir öğrenci Şile’de, Üsküdar’da oturan öğrenci Başakşehir’de bir okula yerleştirilmiş… Veliler isyan ediyor haliyle… Bursa’da da durum hemen hemen aynı… Konuştuğumuz veliler, çocuklarının okul sorununu çözmek için kapı kapı dolaşırken pinpon topuna döndüklerini aktarıyorlar.
İSYANIN SESİ DUYULMUYOR
Sadece öğrenci ve veliler mi sıkıntıyı çeken? Öğretmenler, okul müdürleri, Milli Eğitim yöneticileri de ne yapacağını şaşırmış durumda. İşte bir Milli Eğitim çalışanının yakınması:
“Şu an milli eğitim o kadar karışık bir durumda ki, yapılan her yeni düzenlemenin ardından hep öğrenciler, veliler, idareciler ve biz çalışanlar mağdur oluyoruz. Eğitim sistemiyle bu kadar oynanan başka bir ülke yoktur sanırım. Yapboz tahtasına döndürdüler eğitimi…”
ÇOKTAN SEÇMELİ BİR SORU
Şimdi bir soru soralım. Topluluklar, çektikleri sıkıntıyı ilgili makamlara nasıl duyurur?
a- Dilekçe Kanunu’nun verdiği hakkı kullanıp herkes ilgili makama dilekçe yazıp çözüm bekler!
b- Herkes sorununu, ulaşabildiği siyasi nüfuz sahibi birinin yardımıyla çözer!
c- “Saldım çayıra Mevlâm kayıra” özdeyişinden hareketle herkes rahatına bakar!
d- Herkes balkonuna çıkar tencere tava çalarak tepkisini dile getirir!
e- “Yeter artık” der…
SİZİN İÇİN DOĞRU YANIT “C”
Yukarıda derneklerle ilgili verileri boşuna aktarmadık.
Ey veliler! Örgütlenin!
Farkında değilseniz, derneklerin faaliyet alanlarında “eğitim” başlığının olmaması da dikkatinizi çekmediyse, ağlamayın o zaman… Az önce sıraladığımız çoktan seçmeli sorunun cevaplarından “c”yi işaretleyin… Sizin için doğru cevap o kesinlikle…
Benim doğrumun “e” olduğunu da anlamışsınızdır sanırım…
—BEYİN CİMNASTİĞİ—
Bir memleket ki tedrisi vasat
Başarısızlık değil mukadderat
Sorgulayın, arayın hakkınızı
Eğitimsiz toplum kalır vasat