WIN Metal FuarıSon üç yıllık verilere bakıldığında, ekonomideki durgunluk net bir şekilde görülüyor aslında… Hangi veri bunlar? Takım tezgahları ihracat ve ithalat verileri… 2011 yılında yüzde 22 artan ihracat, 2012’de yüzde 9, 2013’te ise yüzde 8 artmış… Buna karşın 2011’de yüzde 59 artan ithalatın 2012’de yüzde 9 artması, 2013’te de yüzde 8 eksilmesi, başlı başına ekonomik durgunluk göstergesi olmasa da sıkıntıyı gözler önüne seriyor.

Nereden icap etti bu verilerle yazıya girmek, açıklayalım…

İstanbul’dayız… Tarihi Feriye Sarayı’nda… Hannover Messe Bileşim Fuarcılık AŞ tarafından organize edilen metal işleme, kaynak/kesim ve yüzey işleme alanlarında birbiriyle iç içe geçmiş 3 sektörü bir arada toplayan fuarın tanıtım toplantısındaydık dün… İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 5-8 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek fuarın en büyük katılımcıları arasında Bursa firmaları var.

Baykal, Akyapak, Durmazlar ve Ermaksan gibi Bursa devi makine fabrikaları, WIN Eurasia Metalworking fuarlarında en yüksek metrekarelerle yer alacaklar.

WIN fuarlarını düzenleyen Hannover Messe Bileşim Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Alexander Kühnel ve Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Altıntop, Türkiye’nin 2023’teki ihracat hedefine ulaşabilmek için ihracata, ihracat için tanıtıma ve iyi pazarlamaya ihtiyacı olduğunu, WIN fuarlarının da makine ve metal işleme sektörü için bulunmaz fırsat olduğunu söylediler.

Geçen yıl düzenledikleri fuara katılımcı firma sayısı 963 olmuş. Bu yıl da 900’ün üzerinde katılımcı bekliyorlarmış…

 

DOĞRU HEDEF, DOĞRU STRATEJİ

 

Metal işleme sektörlerinde güçlü bir altyapıya sahip olan Türkiye, bölgesinde bu alana yönelik fuar düzenlenebilecek stratejik bir ülke… Doğu ile batı arasındaki köprü rolü de stratejik sektörün önemini artırıyor. Hedeflenen ziyaretçi ülkelerinin Azerbaycan, BAE, Cezayir, Fas, Irak, İran, Kuveyt, Kazakistan, Katar, Libya, Mısır, Rusya, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan ve Tunus olması, potansiyeli de gözler önüne seriyor.

Zaten, doğru hedef ve doğru strateji olmasa, yukarıda adını saydığımız, Bursa’nın, hatta Türkiye’nin devi makine imalatçıları bu fuarda yer almaz…

Düzenleyicilere İran’ı sorduk. Ziyaretçi hedeflenen İran’a hala ambargo uygulanıyor olması, hem ziyaretçileri, hem katılımcıları olumsuz etkilemiyor mu?

Ufuk Altıntop,  İran’da büyük bir potansiyel olduğunu söylüyor. Zaman zaman bu ülkede de fuar düzenlemeyi düşünüyorlarmış. Şimdiye kadar düzenledikleri fuarlara katılan İran firmalarından da, ziyaretçilerinden de ambargonun olumsuzluğuna ilişkin herhangi bir geri dönüş almamışlar. “Karşılıklı ticaret sürüyor” diyor Altıntop…

Nasıl bir ambargo ise?

Bursa’dan da bildiğimiz firmalar var, İran’la iş yapan… Ticaret hemen hemen her sektörde var. Fakat tek sıkıntı, bankacılık sistemi, dolayısıyla akreditifte…

Neyse…

Fuar organizatörleri de birkaç kez vurguladılar. Otomotiv, yan sanayi ile metal ve makine sanayisinde öncü olan Bursa sektörde önemli bir yere sahip… Bursa’ya verilen önem de, İstanbul’da düzenlenen fuar tanıtım toplantısına Bursa’dan gazeteci davet edilmesi…

Umarız ki fuar, durgun sektöre bir hareketlilik getirir.

 

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır