Bursa Tabip OdasıBursa, bir süredir Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı planlanan termik santrali tartışıyor. Tartışma, “yapılsın zararsız” diyenlerle “yapılmasın zararlı” diyenler arasında… Bursa Tabip Odası da, termik santraller konusunda bir rapor hazırlayarak, tartışmalara sağlık ve çevre yönünden kapsamlı bir pencere açtı. Kitapçık, Bursa Tabip Odası önceki başkanlarından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın imzasını taşıyor.

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, 32 sayfalık kitapçığın sunuş yazısında, dünyada karbondioksit salımının üçte birinin kömür kullanımından kaynaklandığını belirtiyor. Yeryüzünde üretilen toplam elektrik miktarının yüzde 40’ının kaynağının kömür olduğunu ifade ettikten sonra da “Halbuki dünya, enerji ihtiyacını 6 kat karşılayabilecek yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip” diyor. Dr. Aydın, yeni termik santrallerin aynı hızla yapılması halinde kömür kaynaklı karbondioksit salımının 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında artacağını söylüyor. Türkiye’de plan ve yapım aşamasında 50 termik santral bulunduğunu da hatırlatıp şu vurucu cümleyi sarf ediyor:

“Maalesef hükümetler bu duruma seyirci kalmakta, ‘temiz kömür-temiz santral’ yalanıyla halkı kandırmaktadırlar.”

 

AVRUPA’DA AZALIYOR, TÜRKİYE’DE ARTIYOR

 

Prof. Kayıhan Pala imzalı kitapçıktan bazı paragrafları aynen aktarıyoruz:

“Kömür, dünya üzerinde en büyük kirlilik yaratan enerji kaynağı ve küresel karbondioksit emisyonlarının tek başına en büyük sorumlusudur.”

“Yeni teknolojilerin kullanımı sonrasında atmosfere salınan kükürtdioksit yoğunluğunda bir miktar azalma gerçekleşse bile; söz konusu kükürtdioksit emisyonu halen sağlık açısından büyük bir tehdittir.”

“Türkiye’deki kükürt emisyonları gelişmiş ülkelerin aksine son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. AB üyesi 28 ülkede 2003 yılında 8 milyon 708 bin 290 ton olan toplam kükürtdioksit salımı, yıllar içerisinde büyük bir azalma göstererek 2012 yılında 4 milyon 5 bin 432 ton olarak gerçekleşmiştir.”

“Ülkemizde 2003 yılında enerji üretiminden kaynaklanan kükürtdioksit salımı, 923 bin 45 ton iken, 2012 yılında 1 milyon 362 bin 109 tona yükselmiştir.”

 

KÖMÜRDE 67 ÇEŞİT ZEHİR VAR!

 

“Bilimsel araştırmalar kömürlü termik santrallerden 67 farklı hava kirleticisinin salındığını gösteriyor. Bunların içinde cıvanın özel bir yeri var. 2005’te hava emisyonlarında bulunan civanın yüzde 65’inden fazlasından kömürlü termik santraller sorumlu. Civanın insan sağlığı üzerindeki etkisi bilinmektedir. Civanın insanda birikmesi, daha çok balık ve kabuklu deniz ürünleri tüketimi yoluyla olmaktadır.”

“Yatağan’ın 50 köyünün 34’ünde radyasyon miktarı insan sağlığının kabul edebileceği sınırın çok üzerinde, küllerin atıldığı bölgelerde ise 19 kat daha fazla bulunmuştur.”

“Kömür küllerinin ırmaklara yayılması sonucunda yapılan ölçümlerde, başta arsenik olmak üzere pek çok ağır metal düzeyi izin verilebilen sınır değerlerin 150 kat üzerinde bulunmuştur.”

“Bursa Orhaneli’de yürütülen bir araştırmanın sonucunda, Orhaneli Termik Santrali çevresinde yaşayanların, kontrol grubuna göre solunum fonksiyonlarında anlamlı derecede azalma olduğu saptanmıştır. Bacaya hakim rüzgar yönündeki santrala yakın köylerde solunum fonksiyonları daha fazla azalmıştır. Bu etkilenmenin sigara içmeyenleri daha yüksek düzeyde etkilediği anlaşılmaktadır. Bu araştırmanın sonuçlarının kamuoyu ve yetkililer ile birkaç kez paylaşılmış olmasına karşın; bugün halen Bursa’ya yeni termik santraller kurma uğraşı içerisinde olunması düşündürücüdür.”

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır