el yıkamaEski Roma’dan bir masal… Gerçekçi yanı ağır basıyor ama… “Hayvanların kurban edildiği Sapo Dağı’nın kıyısında bulunan Tiber Nehri’nde çamaşır yıkayan kadınlar bir zaman, çamaşırlarını eskiye oranla daha az çaba sarf ederek temizlediklerini fark ettiler. Çünkü hayvanların kurban edildiği Sapo Dağı’ndan Tiber Nehri’ne, yağmurla birlikte hayvan yağları ve odun külleri karışıyordu. Bu karışım ise, kadınların çamaşır günü için hoş bir hediye oluyordu.”

İşte o hayvan yağlarıyla külün karışımı, bugün kullandığımız sabunun keşfiydi aslında… Sapo, İngilizce’de “soap”, Türkçe’de “sabun” ve hammeddesi olan kimyasal bileşiklerin ortak adı “saponin”in de isim babası olacaktı.

 

BİR LEĞEN SU VE ARAP SABUNU BEKLEDİM!

 

İngiltere’nin eski halklarından Keltler de, hayvansal yağlar ve bitki küllerinden ürettikleri sabuna “Saipo” adını vermiş. Bu sözcük daha sonra “soap” olarak değişmiş. MÖ 1500′e ait Ebers papirüsünde, kişisel temizliklerine düşkün olan Mısırlılar’ın, hayvan ve sebze yağları ile alkalinli tuzdan elde edilen sabunsu bir maddeyle yıkandıkları belirtiliyormuş.

Buraya kadar ki tarihsel bilgilerin doğruluğundan emin değilim. Alıntı internetten. Sabunun tarihçesini yayınlayan internet sitesinde kaynak gösterilmemiş.

Neyse…

Daha önce de yazı konusu yaptığım, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)’nun el yıkama kampanyası kapsamında ilkokul öğrencileri arasında düzenlenen resim ve şiir yarışmasının ödül törenine gittim. El yıkama günü etkinliği ya… BTSO’nun girişinde bir leğen su ve “Arap Sabunu”yla (!) karşılanmayı, içinde ellerimi yıkamayı umdum ama olmadı! O an öyle ihtiyacım vardı ki ellerimi yıkamaya…

 

BİR YANDA UZAY, BİR YANDA SABUN!

 

BTSO’dan önce ziyaret ettiğim bir arkadaşımın işyerinin bahçesinde, üzerinde kedilerin de konakladığı sandalyede oturmuş, kıllanmıştım! Ayrılır ayrılmaz arabamda ıslak mendille ellerimi yüzümü silmeme karşın rahat edememiştim. Neyse hemen tuvalete koştum.

Tuvalette aklımdan geçenleri de aktarmalıyım. Türklerin en değerli fikirleri orada çıkar ortaya çünkü… 3 milyon nüfuslu Bursa’nın ticaret ve sanayi odası, İbrahim Burkay yönetimiyle birlikte pek çok proje hedefi koymuş, bunlardan birinin de Bursa’yı uzay ve havacılık sanayisinin merkezi haline getirmek olduğunu deklare etmişti.

Bir taraftan uzay araçları üretim üssü olma hedefi, bir taraftan hala ilkellikten modern topluma geçişin işareti sayılan el yıkama ve dolayısıyla kişisel temizlik alışkanlığının kazandırılması için kampanya düzenlenmesi!

Tuvalette aldı beni bir gülmek… Gül Allah gül!

 

YÜREKLERİNİZ HEP TEMİZ KALSIN!

 

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran söyledi. Okullardaki eğitim çalışmalarında 2 bin çocuğa ulaşma hedefleri varmış.

…da, ilkokula başlamış bir çocuğun kişisel temizlik kültüründe bir eksiklik varsa çocukları değil, anne babalarını eğitmek gerekmez mi önce!

Neyse…

Resim ve şiir yarışmasında ilk üçe giren öğrencileri kutlayalım ki, o minik yüreklerin heyecanını artıralım.

Resim yarışmasında birinci Kestel Şehit Polis İsmail Özbek İlkokulu’ndan Ali Çınar Sungur, ikinci Nilüfer Özel Çakır İlkokulu’ndan Işıl Şanlıer, üçüncü Nilüfer Koç İlkokulu’ndan Minel Temel…

Şiir yarışmasında Kestel Barakfakih İlkokulu’ndan Zeliha Altın, ikinci Nilüfer Özel Çakır İlkokulu’ndan Merve Ece Altay, üçüncü Nilüfer Üçevler Ş. Faik Gökçen İlkokulu’ndan Sudenaz Şahin…

Yürekleriniz hep temiz kalsın sevgili çocuklar…

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Etiketler:
 

Yoruma kapalıdır