yangınBizim polis-adliye muhabirlerinin yaşadığı pek çok ilginç hikaye var. Bunlardan biri de, yıllar önce bir yangın sırasında yaşanıyor. Mahallenin birinde ev cayır cayır yanıyor. İtfaiye erleri kan ter içinde… Yangın kontrol altına alınmış ama ev, ev olmaktan çıkmış. Bu sırada bizim polis muhabiri olay yerine gidiyor. Göbeğini gere gere itfaiyeciye sesleniyor: “Arsayı kurtarmışsınız, tebrik ederim!” diyor alaycı bir şekilde…

Burnundan soluyan itfaiyeci siz olsanız ne yaparsınız?

Bizim itfaiyeci gene de iyi niyetliymiş. Elinde tazyikli su fışkıran hortumu alevlerden bizim muhabirin üzerine çevirmez mi? Muhabir sırılsıklam tabii ki!

Daha önce kendisi anlatmasına karşın, dün yazmak için izin istediğimde muhabir arkadaşımız “Yok öyle bir şey olmadı” dedi. O nedenle adını vermiyorum. Ama pek çok meslektaşım kim olduğunu biliyor.

Neyse efenim, bugün İtfaiye Haftası başlıyor. Kahraman itfaiyecilerimizi iyi duygularla anıyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

BİR SORUNLARI VAR!

Büyükşehir İtfaiyesi’nde çalışanların yıllardır çözemedikleri bir sorunları var. Sorunu aktaran, Bembirsen (Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası) Bursa Şube Başkanı Ali Alan… Yurt çapında itfaiye personelinin iki farklı çalışma sistemi varmış. 24/48 ya da 12/24… Bursa’da itfaiyeciler 2008 yılına kadar 24/48, yani 24 saat çalışıp 48 saat izin yapıyorlarmış. 2008’den bu yana sistem 12/24’e dönmüş. O günden beri ne yapıp ettilerse, eski düzene döndürememişler.

Bembirsen Şube Başkanı Ali Alan, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile defalarca görüştüklerini, İtfaiye Daire Başkanlığı’nın olumlu görüşü nedeniyle sıcak yaklaştığını ama eski sisteme dönüşün hayata geçirilmediğini söylüyor.

Dava da açmışlar fakat yargı, 12/24 esasının da yasalara uygun olduğunu, hangi sistemi uygulayacağına idarenin karar verebileceğine hükmetmiş.

Bunun dışında itfaiyeciler, belediyenin sunduğu diğer şartlardan oldukça memnunmuş. Her ay brüt 731 lira ikramiyeleri varmış. Yemek parası da alıyorlarmış.

Yani itfaiyecimizin tek derdi, 12/24 değil de, 24/48 esasına göre çalışmak. Bu durumda daha verimli olacaklarını söylüyorlar. İtfaiyeciler Birliği de bu görüşteymiş madem, dönüşümün neden sağlanamadığına da bir türlü anlam veremiyorlar.

Neyse…

İTFAİYENİN EN PARLAK DÖNEMİ

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan’la da görüştük. İtfaiye teşkilatının gerek kadro, gerek araç gereçlerin modernizasyonu konusunda en verimli dönemi yaşadıklarını söylüyor. Büyükşehir sınırlarının il geneli olmasıyla diğer birimler gibi sorumluluk alanı genişleyen itfaiyenin 2009-2014 yılları arasındaki faaliyetlerini özetledi Orhan Doğan…

24 yıl sonra 50 itfaiye eri alınmış, nakillerle 100’ün üzerinde personel kazandırılmış. 14 yıl sonra toplu olarak 28 itfaiye aracı alınmış, 4 yeni grup binası yapılmış… 21 kişiden oluşan cankurtaran ekibi kurulmuş. Sahillerin de bağlanmasıyla 5 olan bot sayısı 9’a çıkmış. 19 itfaiyeciye cankurtaran eğitimi verilmiş. Bursa’nın ilk projesi olan yangın riski haritası hazırlanmış. Dar sokaklara ve uzak köylere toplam 60 adet yangın dolabı kurulmuş.

Orhan Doğan, Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nin araç gereç ve personeliyle dünya standartlarına ulaştığını söylüyor. Kendisi de araçların arkasında yangına gitmiş bir olan Orhan Doğan bugünkü modern araçların ve olanakların kıymetini biliyor.

Kahraman itfaiyecilerimizi bir kez daha kutluyoruz.

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır