Batı OSB ile ilgili tartışmalara bir yorum: “Yeri konusundaki ısrar; bölgenin göl manzarasından değil; kamulaştırma bölgesinde önceden kapatılan arsalardandır. Aynı işi yaptığın rakibine daha fabrikanın yerini alırken 3-4 milyon TL avantaj sağlıyorsun.”

“Bursa’da, planlanmış ve tanımlanmış sanayi bölgelerinin neredeyse yarısı olan 20 milyon metrekare sanayi parseli boş dururken verimli tarım arazileri üzerinde yeni bir OSB açılmasının gerekçesi nedir?”

Bu sorunun sahibi CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, muhatabı da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık

Peki, şu soruya verilecek samimi ve doğru yanıt, bir önceki soruyu anlamsız hale getirir mi?

Soru şu:

“Batı OSB olarak sınırları belirlenen bu bölgeden son iki yıldır kimler arsa almıştır?”

Hadi en başa dönelim…

90’lı yılların sonunda, Türkiye’de belki de örneği görülmeyecek bir şekilde Bursa’nın tüm sivil toplum ve kamu yönetimleri bir araya gelerek 2020 Çevre Düzeni Planı yapmıştı. Olabildiğince demokratik bir organizasyondu. Bursa kentinin geleceğini şekillendirecek imar planı çıkmıştı ortaya…

Her şey yerli yerinde, dengeliydi… Tarımsa tarım, sanayiyse sanayi… Konutsa konut, yeşil alansa yeşil alan… Mutlak korunması gereken yerler için de plan notlarına çok kesin ifadeler konulmuştu.

PLANI İLK AMERİKALILAR DELDİ!

 

Bu planda ilk deliği Amerikalılar açtı… Orhangazi’de 1. sınıf tarım arazisine kurulan mısır işleme fabrikası Cargill aracılığıyla yapıldı bu… Zamanın ve sonrasının tüm siyasi iktidarları da ABD başkanlarının ricası üzerine Cargill’e yardımcı oldu.

Gerçi aradan geçen 20 yılda Bursa’nın verimli topraklarının sanayiye, kaçak yapılaşmaya kurban edilmesi az tartışılmadı ama şu sıralar Bursa Batı OSB projesiyle yeniden alevlendi. 27 Temmuz’da “Uyan Bursa” başlığı altında bir yazı kaleme almış ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın isyanını aktarmıştık.

Bursa Batı OSB projesinin başlangıcına ilişkin küçük bir araştırma, Bursa Hakimiyet’te Rabia Deniz’in yaptığı habere götürdü bizi… 30 Kasım 2014 tarihli habere göre, Sanayi Bakanlığı’ndan bir heyet gelmiş, BTSO’da toplantı yapılmış. Haberde şöyle denmiş:

“Sanayi Bakanlığı, Bursa’ya bin 270 hektarlık Batı OSB kurulması için ilk adımı attı. Sanayi Bakanlığı’ndan Bursa’ya gelen heyet, yeni yapılan otoyola cepheli, Deri OSB ile Tekstil OSB’nin arasında kalan bin 270 hektarlık araziye OSB kurulmasını kararlaştırdı.”

 

BATI OSB İÇİN VAHİY Mİ GELDİ?

 

Batı organizasyonunda da görüyoruz ki, Bursa’ya yeni bir OSB kurulmasını doğrudan Ankara planlamış!

Üstelik Ceyhun İrgil’in soru önergesinde yer alan “Planlanmış ve tanımlanmış 25 sanayi bölgesinde, neredeyse yarısını oluşturan 20 milyon metrekareye ulaşan boş duran sanayi parsellerinin nasıl doldurulacağı belirlenmiş midir?” sorusuna yanıt verilmemişken, Batı OSB vahiyle projelendirilmediği muhakkak!

İstanbul-İzmir Otoyol Projesi var ya… İstanbul’dan Bursa’ya 1.5-2 saatte gelinebilecek ya! “Kupon”cular otoyol dibinde, göl manzaralı arazileri toplayıp Batı OSB’nin yolunu yapmış olabilirler.

Kim olabilir bunlar?

“Bursa’da sanayi arsası yok” diye feveran edenler elbette…

 

BU HESAP DUDAK UÇUKLATIR!

 

Batı OSB tartışmasına sosyal medya üzerinden katkıda bulunan bir vatandaşın hesabı şöyle:

“OSB’ler yer tespitinden sonra kamulaştırma yaparlar (artık yaptırırlar demek lazım, yapma yetkileri iptal edildi). Bu kamulaştırma sırasında köylünün 1. sınıf tarım arsası olan tarlası 20-35 bin TL/dönüm fiyatla istimlak edilir; DOP kesintisi yapıldıktan sonra oluşan sanayi parselleri 100$/m2 bedelle girişimciye satılır.

Ama bunun bir istisnası var, siz sanayi şirketiniz adına önceden kamulaştırma bölgesinde (OSB bölgesi) araziler kapattıysanız, sizin arazileriniz ‘sanayici vasfı nedeniyle kamulaştırma harici bırakma’ kararıyla istimlak edilmez. Zamanında 200 bin liraya köylüden aldığınız 10 dönüm tarlayı OSB yönetimine verir, % 26 DOP kesintisiyle 7,4 dönüm sanayi arsasını (değeri artık 740 bin $=2 milyon TL) alırsınız.

İşte, Batı OSB’nin yeri konusundaki ısrar da; bölgenin göl manzarasından değil; kamulaştırma bölgesinde önceden kapatılan arsalardandır. Aynı işi yaptığınız rakibinize daha fabrikanın yerini alırken 3-4 milyon TL avantajla üstünlük sağladığınızı düşünsenize, arkası katlanarak gelecektir. Sanayici falan olmayıp bu fırıldağın ucundan ısırıp 3 yılda parasını 10’a katlayacak rantiyeyi saymıyorum bile…”

İrgil’in sorusunu yineleyerek noktayı koyalım:

“Batı OSB olarak sınırları belirlenen bu bölgeden son iki yıldır kimler arsa almıştır?”

Ayrıca bakınız:

 

Yoruma kapalıdır