Bu siyasi tabloda koalisyon nasıl olur? Koalisyon olur mu? Koalisyon senaryoları nelerdir? Koalisyon olma ihtimali nedir? Sağlıklı bir koalisyon olması için hangi şartların oluşması gerekiyor?
Türkiye’de yaşanan siyasal ve toplumsal sıkıntıların temel nedeni güven bunalımı… Kişilerin birbirine ve devlete, devletin vatandaşına güvensizliğinin temelinde yatansa şeffaflığın olmaması… Bu sarmalın yol açtığı olumsuzlukları sıralayalım ama önce şu soruları soralım?
Bu siyasi tabloda koalisyon nasıl olur? Koalisyon olur mu? Koalisyon senaryoları nelerdir? Koalisyon olma ihtimalinedir? Sağlıklı bir koalisyon olması için hangi şartların oluşması gerekiyor?
Önümüzdeki salı günü seçimlerin üzerinden tam bir ay geçmiş olacak ki, ortada hala hükümet yok. Başbakan Ahmet Davutoğlu diyor ki; “Gönlümüzü herkese açarak 78 milyonu hükümetsiz bırakmamak için büyük bir gayret içinde inşallah gelecek hafta görüşmelere başlayacağız.”
Görüşmelere başlayacaklarmış! Artık bir ay mı sürer, iki ay mı, ne kadar sürede sonuç alınır Allah bilir! Kolay olacağını söylemek mümkün değil…
PİYASA ALIŞKANLIKLARINA TUZ BİBER
Bizim piyasa ekonomimizin dinamikleri her ne kadar hükümetsiz olmaktan, piyasaların durumundan, daralmadan, hatta tıkanıklıktan yakınsa bile, normal zamanda bile elden bırakmadıkları “temkin”i, iyiden iyiye abartırlar böyle durumlarda…
Parası olduğu halde kimse kimseye borcunu ödemez olur. Bilirsiniz ki parası olan bile bırakın nakit ödeme yapmayı, uzun vadeli çek bile kesmez. Niye?
“Hele şu hükümet kurulsun bakalım, ekonominin seyrini bir görelim!”
ÇÖZÜM GÜVEN ENDEKSİNDE
Ekonomik ve siyasi bunalımları aşmak, güven endeksini yükseltmekle olanaklı… Ancak güven endeksi derken,TÜİK’in yaptığı tüketici güven endeksi araştırmasından bahsetmiyoruz.
Önce bireylerin birbirine, kurumlara ve dolayısıyla devlete, devletin de vatandaşına, siyasetçinin bürokrata, bürokratın siyasetçiye, ticaret erbabının alışveriş yaptığı kişiye güvenmesi gerekir ki, siyaset ve ekonomideki belirsizlikler çanımıza ot tıkamasın!
Hasılı kelam; sağlıklı koalisyon ve sağlıklı ekonomi için uzlaşma kültürümüzü geliştirip güven endeksini yükseltmemiz gerekiyor.