


22 Nisan 2012 tarihi Bursa için büyük önem taşıyor. Siyasetle ilgilenenlerin de bildiği gibi iktidar partisi AKP’nin il kongresi var o tarihte… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın desteğindeki atanmış il başkanı Sedat Yalçın’ın, karşısına aday olarak kim çıkarsa çıksın seçimi alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu bir anlamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in Bursa’nın kaderine etkisinin sona ermesi demek…
Aynı gün başka bir ortamda da, ülkenin kaderini etkileyecek bir çalışma yapılacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde oluşturulan Anayasa Platformu Bursa’da toplanacak.
Toplantının tarihi yeni netleşmiş olacak ki, dün Bursa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Ankara’da ziyaret ettiğimiz Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç aktardı, “Size bir haber vereyim” diyerek…
TOBB dışında ülke genelinde örgütlü 12 meslek kuruluşu ile işçi ve işveren sendikalarının bulunduğu platformun Bursa’daki toplantısına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Anayasa Komisyonu üyeleri de katılacak.
* * *
Sivil, çağdaş, demokratik bir anayasa, elbette bütün kesimlerin özlemi… Demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin temel taşlarından biri de özgür basın ancak, Türkiye’de basın ve basın çalışanlarının önünde engel çok…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, bu sorunların yazılı olduğu bir rapor sunduk dün… BGC Başkanı Nuri Kolaylı, raporu sunmakla yetinmedi, sözlü olarak tek tek sıraladı. En başta Türk Ceza Kanunu’ndaki gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik hükümler, gazetecilerin sosyal güvenlik ve iş güvencesinden yoksun olmaları, özlük ve yıpranma hakları, basın kartlarının kamu kurumlarında kimlik olarak kabul görmemesi gibi pek çok sorunu sıraladı. Kolaylı ayrıca Arınç’tan, Bursa’da basın şurası düzenlemelerini istedi.
* * *
Bülent Arınç, basın mesleğinin sorunlarına yabancı değil. Bu yıl haziran ayında yapmayı planladıkları iletişim şurasının hazırlığı anlamında Bursa’da iletişim fakültesi dekanlarıyla yaptıkları toplantıdan umdukları verimi alamadığını söylemesi ilginç geldi. Bu şura için yer belirlemediklerini ama Bursa’da yapabileceklerini bildirdi.
Arınç’ın, basın çalışanlarının özlük hakları ve sendikasızlıkla ilgili olarak sarfettiği bir cümle de kayda değerdi:
“Sendikalarla ilgili değişiklikler var. Başka sendikalar kurulabilecek. Bu daha çok patronlarla ilgili… Maalesef çoğunluğu sendikaları hasım gibi görüyor.”
Basın çalışanları açısından bu sözler önemli…
Bir de, gazetecilere yıpranma hakkı konusunda, “yüzde yüz olabilir demiyorum ama üzerinde çalışıyoruz” demesi…