Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclisi’nin bazı üyeleri, İbrahim Burkay yönetiminde şimdiye kadar meclis toplantılarına hep konuk alınmasından yakınıyor. Teknik konularda sunumlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, en son ekim ayı toplantısına da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in konuk olması, üyelerde “Kendi iç meselelerimizi konuşamaz olduk. Dilek ve temenniler bölümü şimdiye kadar hiç çalıştırılmadı” yakınmalarına yol açıyor. Durumdan şikayetçi üyeler ironik yaklaşımla “BTSO Devlet Konukevi” benzetmesi yapıyor.
BTSO Meclisi Başkanı Remzi Topuk’a, bu yakınmalardan bahsetmeden “Kasım ayı toplantısının konuğu kim olacak?” diye sorduk. Topuk da farkında olmalı ki yakınmaların, “Biraz ara verelim istiyoruz” diye girdi konuya.. Daha önce davet gönderilen bakanlar varmış. Mesela, BTSO’nun da bağlı olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanı.. Mesela Sanayi ve Teknoloji Bakanı.. Mesela Ekonomi Bakanı..
Israr etmeyeceğiz!
Bu bakanlardan birinin programı uyar da “Tamam geliyorum” derse, BTSO Meclisi’nin kasım ayı toplantısına da bir bakan konuk olacak demektir. Ancak şu ana kadar yanıt veren bakan olmamış.. Gelmesi için de ısrar edilmeyecekmiş!
Demiştik ya Topuk da farkında diye.. Meclis gündeminin dilek ve temenniler bölümü şimdiye kadar çalıştırılamamış. “Eleştirenlerin haklılık payı var” diyor Remzi Topuk.. “Ama söyleyecek sözü olan, herhangi bir gündem maddesinde söz alıp, arada başka konulara da değinebilir” diye de ekliyor.
Remzi Topuk, “Daha interaktif bir meclis istiyoruz” dese de, 5 ay geçmesine karşın konuklardan ötürü bu sağlanabilmiş değil. İnteraktivitenin, sektör konseyleri aracılığıyla gerçekleştirildiğini söylüyor Topuk..
Çevre konseyi neden yok?
Söz konseyden açılmışken;
Konseylerin tanıtım toplantısı sırasında BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a, neden çevre konseyi olmadığını sormuştuk. “O da olacak!” demişti. Topuk’a yeniden sorduk. Çevre konseyi olmamasından, çevreye duyarsız oldukları anlamı çıkarmamak gerektiğini söyledi.
Anladığımız kadarıyla BTSO yönetiminin, çevre konusunda konsey oluşturmamasının nedeni, sanayicileri ürkütmemek!
Yeni seçilmiş bir yönetimin “Önce çevre” diyerek işe başlaması, sanayicilere yok arıtma tesisi, yok baca filtresi gibi maliyetler çıkarması pek de hoş karşılanmaz öyle değil mi?
Ama Bursa’ya denizyolu trafiğiyle gelenler Mudanya Yolu’ndan şehre girerken burunlarını tıkıyor. Bursa’nın her yeri kötü kokuyor çünkü.
Sanayicilerimiz, çözümü sadece belediyeden beklememeli ellerini ceplerine atmalı! Temiz hava, temiz toprak, temiz su için..