



Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “velhasıl sudan ibaret” dediği Bursa’da eskiden sokak çeşmeleri vardı. Henüz suyun şişeye girip de bakkalda markette parayla satılmadığı o yıllarda, cebinde meteliği olmayan da, kedisi köpeği de kana kana su içerdi. Sokak çeşmelerini en son hatırladığım yıl 70’lerin sonları..
İşte o sokak çeşmeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılıyor. BUSKİ, ekim ayının sonuna kadar 70 çeşme inşaatını tamamlayacak.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi, ileride iyi duygularla anılmasını sağlayacak sokak çeşmelerinden ötürü kutlamak gerek.
Bursa’da sokak çeşmelerinin kör tıpayla kapatılması, daha sonra da birer birer ortadan kaldırılmasının nedenleri, Doğancı Barajı’nın hızla büyüyen kente yetmez olması ve bazı yıllarda yaşanan kuraklıktı. Oysa şimdi Nilüfer Barajı’nın da devreye girmesiyle Bursa’nın 50 yıl su sorunu olmayacak. Olsa bile, Çınarcık Barajı’ndan bağlantıyla sorun aşılabilecek.
Peki, havanın, suyun, toprağın velhasıl her şeyin kirlendiği günümüzde sokak çeşmesinden su içilir mi?
Ben içerim! Hem de hiç çekinmeden. Zaten evimde de musluktan içiyorum suyu. Herkese de içmesini tavsiye diyorum. Hele hele bu aralar şişelenmiş sularla ilgili spekülasyonlar almış yürümüşken, en iyi çözüm musluk!
Hem de çok ucuz!
Damacana su fiyatları 5 ile 7 lira arasında değişirken, bir damacanayı musluktan sadece 7 kuruşa doldurmak mümkün.. Üstelik de güvenli..
Bursa’da şebeke suyunun içilebilir olmasında, belediyenin yaptığı yatırımların rolü büyük. Büyükşehir Belediyesi’nin merhum başkanlarından Teoman Özalp zamanında Dünya Bankası’ndan alınan krediyle yenilenen şebeke, günümüzde daha da modern hale getirildi. SCADA sistemi, şebekeyi sürekli kontrol altında tutuyor, sorunlar anında giderilip içme suyuna sızıntılar önleniyor.
BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’nın hafta içinde yaptığı açıklamaya göre de değişik noktalardan alınan su örnekleriyle sürekli tahlil yapılıyor. Yılın ilk 6 ayında 581 numune kontrol edilmiş, sonuç olumlu..
Bu durumda Bursalılar musluklarından akan suyu kana kana içebilir.
İçebilir de..
Çoğunluk su faturalarının kabarıklığından yakınıyor. Yakınmanın nedeni kademeli fiyatlandırma.. Halen Bursa’da 10 metreküp tüketime kadar bir metreküp su fiyatı 2.52 lira. Sınırı aşımında fiyat neredeyse ikiye katlanıyor ve 4.78 liraya çıkıyor.
İstanbul ve Ankara’da kademeli fiyatlandırma yok. İstanbul’da fiyat 3.25, Ankara’da 2.70 lira.. İzmir’de fiyat 2.82 lira, 20 metreküpü aşması halinde 7.29..
Ancak bu üç büyük şehirde musluktan su içilmiyor. Belki içilebilir ama riskli..
Büyükşehirlerde yaşamanın bedeli ağır.. Hele musluğundan akan su içilebiliyorsa, tam anlamıyla nimet!
—DÖRT DÖRTLÜK—
Geldi yine bir ramazan
Kan şekeri düştü kalmadı izan
Kaynıyor her yerde kazan
Doyur açları sevap kazan