




Bursa basınının duayen ismi, gazeteci-yazar ve araştırmacı Yılmaz Akkılıç, ölümünün birinci yılında düzenlenen etkinlikle anıldı. Akkılıç için ölüm yıldönümü olan 28 Nisan akşamı saat 20.00′de Basın Kültür Sarayı’nda tören yapıldı. Anma töreni kapsamında, Yılmaz Akkılıç adına düzenlenen Bursa Araştırmaları Ödülleri de sahiplerini buldu.
Akkılıç ailesi başta olmak üzere Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Nilüfer Belediyesi’nin ortaklığında gerçekleşen etkinlik, gazeteci Banu Demirağ’ın, Yılmaz Akkılıç’ın yaşam öyküsünü anlatan konuşması ile başladı.
Daha sonra kürsüye çıkan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, “Yılmaz Akkılıç, benim ve birçok meslektaşımın Yılmaz Amca’sı, Bursa’da bir kültür çınarı olduğu kadar mesleğimizin büyüğü, duayeniydi” dedi. Kolaylı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Profesyonel anlamda gazeteciliğe 1986 yılında, meslek için “çok geç” denebilecek ellili yaşlarındaydı ve kalemle barışık olsa da, basılı tek eseri yoktu. Ne var ki aydınlanmaya inanmış, kendini onun meşalesini taşımaya adamış çok iyi bir askerin, çok iyi bir siyasetçinin, çok iyi bir cumhuriyet yurttaşının birikimine sahipti. Bu yüzden, birkaç yıl geçmeden “gazeteci” denildiğinde de Bursa’da akla gelen ilk isimlerden oldu. İşini sabırla, azimle, insana sevgi ve saygıyla, kentine ve ülkesine özenle; daha önemlisi basının evrensel etiğine, evrensel ilkelerine bağlanarak yaptığı için Akkılıç adı, Akkılıç kalemi her zaman arandı. Yılmaz Akkılıç adını ve imzasını taşıyan her yapıt meslektaşlarından ve diğer sosyal kesimlerden saygı gördü. Bursa Defteri, Bursa Ansiklopedisi ve Kurtuluş Savaşı’nda Bursa gibi birçok yapıta imza attı. Daha da önemlisi, binlerce kitabını, benzersiz belgeleri ve 2 dairesini bağışlayarak Akkılıç Kütüphanesinin oluşmasını sağladı. Yılmaz Amcayı bedenen aramızdan ayrılışının birinci yılında saygı ve özlemle anıyoruz.”
Yaşamı boyunca bilimsel düşünce ve araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan Yılmaz Akkılıç’ın anıldığı etkinlikte daha sonra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey konuşma yaptı. Akkılıç’ın ölümüyle Bursa’nın “ulu bir çınarını” kaybettiğini söyleyen Başkan Bozbey, “O’nun ne kadar iyi bir araştırmacı olduğuna birlikte tanık olduk. Araştırmacı kimliğini örnek alarak, gelecek nesillere kalıcı değerler bırakmak amacıyla düzenlediğimiz Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nün ilkini gerçekleştirdik. Amacımız bu ödülün geleneksel hale gelmesi ve Bursa’ya değer katmasıdır” dedi.
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’ne ilişkin bilgi vermesinin ardından, yarışmanın jüri üyelerine, Yılmaz Akkılıç’ın eşi Güner Akkılıç tarafından anı plaketi sunuldu.
Bursa hakkında yapılmış araştırmaların gün ışığına çıkarılması ve araştırma kültürünün desteklenip, teşvik edilmesini amaçlayan “Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü”nün Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun başkanlığında oluşan seçici kurulda; Yener Akkılıç, Prof. Dr. Hasan Ertürk, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Vahap Katkat, Mehmet Kartal ve Hacı Tonak yer aldı.
30 eser başvurusunun yapıldığı yarışmanın ödüllerini; Yüksek Lisans/Doktora Tezi alanında “Bursa Halkevi ve Uludağ Dergisi” başlıklı doktora tezi ile Dr. Mine Akkuş, akademi dışı alanda da Raif Kaplanoğlu “1844 Yılı Temettuat Defterlerine Göre Değişim Sürecinde Bursa’nın Ekonomik ve Sosyal Yapısı” başlıklı araştırması kazandı. Dr. Mine Akkuş’un plaketi Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Raif Kaplanoğlu’nun plaketi ise Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı tarafından verildi.
Bu iki eser Akkılıç Yayınları tarafından kitaplaştırılarak kent kültürüne armağan edilirken, “Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü”nün teşvik ödüllerini ise; Yüksek Lisans/Doktora Tezi alanında, “Bursa İli Topraklarının Alınabilir Demir Durumu ve Bu Topraklarda Alınabilir Demir Miktarının Belirlenmesinde Kullanılabilecek Yöntemler” başlıklı doktora tezi ile Hakan Çelik ve akademi dışı alanda “Pullardaki Bursa” başlıklı araştırmasıyla Gazeteci Murat Kuter aldı. Murat Kuter’in plaketini Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi Yönetim Kurulu Başkanı Yener Akkılıç, Hakan Çelik’in plaketi de Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu tarafından verildi.