“Kervan yolda düzelir” demiş eskiler…
Genelde Türk usulü işlerde kullanılır bu söz… “Hele bir başlayalım da, eksikler, yanlışlıklar ortaya çıktıkça düzeltiriz” mantığının ürünüdür.
Hükümetin, sağlık sektöründeki reformu da bu mantıkla başladı.
Popülist bir yaklaşımla, “Her vatandaş istediği özel hastanede muayene, tedavi olabilecek” denilerek, özel sağlık kuruluşlarına adeta otoban açıldı.
Bir süre sonra görüldü ki, böylesine geniş olanaklar, özel sektörün öncülerini yoldan çıkardı.
Sistemin sağladığı olanaklarla, gerek yerine getirilmeyen fiziki gereklilikler, gerekse tıbbi donanım eksikliklerine karşın, özel ilgiye hasret vatandaşın sırtından devleti sömüren bir özel sağlık sektörü oluştu.
Hükümet baktı ki, işin çivisi çıkıyor, otobanı daralttı. Koşulları ağırlaştırdı, pek çok noktaya bariyer koydu.
Bugün geldiğimiz noktada özel sağlık sektörü, yeniden yapılanma telaşında…
Özel sağlık kuruluşu açabilmek bir dert, açık olanı yaşatabilmek başka bir dert… O nedenle ilk furyada açılan küçük sağlık kuruluşları, bir hastaneler zincirinin halkalarından biri olmanın yolunu arıyor. Bulan, halkaya dahil oluyor, bulamayan da yakında kepengi indirir.
* * *
Şimdi böyle bir ortamda, yeni hastane açmak cesaret istiyor tabii ki…
O nedenle, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kürsüsünden tanıdığımız Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen ve ailesini kutlamak gerek.
Zira Bilgen ailesi, kuruluş kararını 2 yıl önce verdikleri Medicabil hastanesini açılışa hazır hale getirmişler. İşlemlerde kağıdın kullanılmayacağı dijital hastane 90 yatak kapasiteli…
Yeni yönetmelik 100 yataktan aşağısına izin vermiyor olsa da başvurusu değişiklikten önce yapılmış… Ancak hastanenin hasta kabul edebilmesi için Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek olur bekleniyor. Aslında, bakanlığın teftiş heyeti incelemelerini yapmış ve olumlu raporunu vermiş…
Dün Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, genel müdür Dr. Mustafa Koçak ve başhekim Prof. Dr. Oya Kutlay’la birlikte hastaneyi gezdik.
Hastane mükemmel…
Her türlü tıbbi cihaz son model, her yer pırıl pırıl…
Hastane hemen hemen bütün branşlarda hizmet verecek ama Ömer Faruk Bilgen’in uzmanlık alanı olan ortopedi ve travmatolojide yoğunlaşacak gibi görünüyor. Zira, bu alanın 6-7 alt branşında muayene ve tedavi olanağı sunulacak.
Ameliyathaneler öyle donanımlı ki, eğer ruhsat alınabilirse organ nakli yapmaya bile elverişli…
Sermaye sahipleri ve yöneticileri üniversite çevresinden olunca, hastanede eğitim de öne çıkıyor. Medicabil’in eğitim hastanesi olması için iki uluslararası kuruluşla protokol imzalanmış bile…
Hedefleri de “5 yılda 5 hastane” ve en sonunda Bursa’ya özel tıp üniversitesi kazandırmak…
Sağlık Bakanlığı’nın özel sağlık sektörü için belirlediği yolda bu hedefe varmak kolay olmasa gerek…
Başarılar…