Dün sabah BTSO’ya giderken, düzenlenecek töreni canlandırdım gözümde… BOSEN elektrik santraline yapılacak ek yatırım için 55 milyon 865 bin dolarlık kredi anlaşmasının, krediyi verecek kuruluşla BTSO’nun üst düzey yöneticilerinin bulunduğu, dar kapsamlı törenle imzalanacağını hayal ettim.
Gidince gördüm ki, tören hazırlığı meclis salonunda yapılmış. Çok sayıda da meclis üyesi hazır bekliyor.
BTSO camiasında büyüyen biri dürtmese, bu katılımın gelecek ay yapılacak OSB yönetimi seçimi için gövde gösterisi olarak değerlendirilebileceği hiç aklımın ucundan geçmezdi…
Öyle ya… BOSEN, BTSO ve OSB yönetimlerinin en büyük, en kârlı yatırımıydı. Dolayısıyla bu kuruluşun kapasitesini artırmak için uygun koşullarda kredi bulunmuş olması da “başarı” göstergesiydi. Mevcut yönetimin, bu başarının şovunu yapması kaçınılmazdı elbette…
Kredi imza törenine katılan meclis üyesi sayısının çokluğuyla, işbaşındaki ekibin ve desteklediği İlhan Parseker başkanlığındaki aday yönetimin potansiyeli gözler önüne serilmeliydi.
Serilebildi mi peki?
30 civarında meclis üyesi yeterse eğer, evet… Tekrar hatırlatalım, meclis üye sayısı 148…
Elbette dünkü törene katılan meclis üyesi sayısı, seçim için gösterge olamaz. Olmamalı da…
Ne var ki politika, en ufak bir malzemeyi dahi bu bakış açısıyla değerlendirmeyi gerektiriyor.

* * *

Törenden sonra BTSO Başkanı Celal Sönmez’in yanına yanaştım. Birkaç sorunun yanıtını alma niyetindeydim ama “Kulislerle ilgili soracaksan hiç yaklaşma, her şeyi salı günü meclis toplantısında konuşacağım” deyip kestirip attı.
OSB başkan adayı Ali Uğur ile de bugün konuşacağımıza göre, BTSO’nun ticaret ve sanayi olarak ikiye bölünmesi konusundaki istek ve kaygılara değinelim biraz…
Evet, bunu isteyenler de var, karşı çıkanlar da… Zaten OSB’yi mevcut yönetimin elinden alma çabasının da bu amaca hizmet ettiği konuşuluyor.
Ayrılmayı talep edenler, sanayici ticaret erbabının, ticaret erbabının da sanayicinin derdinden anlamadığını iddia ediyor.
Karşı çıkanlar da, BTSO’nun ve OSB’nin kuruluşundan bugünlere gelmesinde, Bursa’daki tüm sanayici ve işadamlarının katkısının olduğunu, bölünmenin OSB dışındakilere haksızlık olacağı kanaatinde…

* * *

Kimsenin üzerinde durmadığı, belki de farkında olmadığı bir gerçekten de söz ediliyor camiada…
Tüm oda ve borsalarda meslek grupları kodlama sistemi olan NACE’nin BTSO’ya uyarlanması sırasında öyle bir yapı oluşturulmuş ki, bu yapıyla BTSO’yu ikiye bölmenin çok zor olduğu iddia ediliyor.
Değiştirilebilmesi için köklü bir devrime ihtiyaç olduğu savunulan yapının mimarlarından birinin de, halen TOBB yönetim kurulu üyesi olan İlhan Parseker olduğu öne sürülüyor.
Haliyle rakiplerin işi pek kolay görünmüyor.

* * *

Biliyorum, konuya ilgisi olmayanlar, 4 gündür BTSO kulisi okumaktan bıktı. Bugün Ali Uğur konuşursa, haftayı bu konuyla tamamlamış olacağız. Önümüzdeki haftaya da Celal Sönmez’in yapacağı konuşma damga vuracak büyük olasılıkla…

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Etiketler:
 

Yorumlayın