

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin 24 yıllık geleneği Bursa Yapı Yaşam Fuarı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin gadrine uğradı.
Bu ifadeyle belediyenin ayıbını hafifletmiş olduk ama Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nden belediyeye noter aracılığıyla gönderilen ihtarnamedeki ifade hiç de hafif değil.
Çünkü ihtarname konusu “marka hakkına tecavüz” olarak özetlenmiş.
Mimarlar Odası’nın bu yıl 4-8 Nisan tarihleri arasında Bursa Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirdiği Yapı Yaşam – Kent Fuarı’nın hazırlığı yaklaşık bir yıl sürmüş. Beş ayrı ülkeden katılım sağlanmış. TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ile de sözleşme imzalanmış. Para harcanmış, zaman harcanmış. En önemlisi de Mimarlar Odası’nın 24 yıllık fuar tecrübesi ortaya konulmuş.
Kaldı ki, Mimarlar Odası 2001 yılında “Uluslararası Yapı ve Yaşam Fuarı” adıyla, “Reklam ve ticari amaçlı fuarların organizasyon hizmetleri” ve “Fuar pavyonlarının ve stantlarının kurulması, kültürel veya eğitim amaçlı sergi düzenleme, sergi alanlarının sağlanması hizmetleri” alanlarında iki farklı tescil başvurusu yapmış. 10 yıllık tescil süresi 2011 yılında dolunca yeniden uzatma istenmiş ve Türkiye Patent Enstitüsü tarafından kabul edilmiş.
Yani marka, hala Mimarlar Odası Bursa Şubesi’ne ait.
Odanın avukatı tarafından gönderilen ihtarnamede, bu yöndeki açıklamaların ardından Büyükşehir Belediyesi’nin ayıbı yüzüne vurulmuş.
Hukukçu diliyle tam 11 satırda yapılan bu yüze vurmayı şöyle özetleyelim.
“Belediye, Yapı Yaşam Fuarı ile ilgili bastırıp kentin pek çok yerine yapıştırdığı afişlerde isim hakkı sahibi olan Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nden bahsetmedi. Bu afişler kamuoyunda, fuarı belediyenin düzenlediği kanaati oluşturdu. Sözlü uyarılar üzerine afişlerin üzerine sonradan yapıştırılan Mimarlar Odası logosu ise görülmeyecek kadar küçüktü.”
İhtarnamede ayrıca, Markaların Korunması Hakkında Kanun’un 61. maddesi hatırlatıldı. Buna göre marka tecavüzü, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası öngörüyordu.
Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden, fuarın düzenlenmesiyle ilgili olarak bir inisiyatifi ve hak sahibi olmadığına ilişkin kamuoyuna yazılı açıklama yapması istendi.
İhtarname tebliğ edileli çok oldu ama belediyeden henüz bir açıklama gelmedi.
Gelmezse ne olacak?
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, yukarıda da hatırlattığımız ilgili kanunun 61. maddesine dayanarak dava açacaklarını söylüyor.
—DÖRT DÖRTLÜK—
Biliyoruz inatçısın, anladık tamam
Neyine fuar, sen onar han hamam
Ey okur, bil bakalım bu mesaj kime?
Anlarsın okurken, gösterirsen ihtimam!