Hafızanızda yer tutan ve işaret verildiğinde hatırladığınız ilk fotoğraf kareleri hangileridir? “Kişinin dünyası”yla birebir ilgilidir bu sorunun yanıtı… Bana sorulursa eğer, kendi beyaz perdeme yansıyan ilk karede, Hiroşima’ya atılan atom bombasından sonra çıplak halde ağlayarak objektife doğru koşan kız çocuğu vardır. Sonra Saddam’ın Halepçe katliamında torunuyla beraber ölmüş dede gelir gözümün önüne… Son olarak da New York’taki ikiz kulelerin çöküş anı…

Bunlar, Windows’un fotoğraf görüntüleyicisi programda olduğu gibi öne çıkan kareler… Gözün gördüğü ancak net olarak seçilemeyen, daha doğrusu kırmızı filtreyle çekilmiş gibi kana belenmiş binlerce küçük kare var etrafında…

Mutlu an yok mu hiç peki? Hep kan mı?

Fotoğraf makineleri acılarla beraber pek çok mutluluğu, sevinci de ölümsüzleştirdi mutlaka… Heyecanları, korkuları, mekanları, ulaşamadıklarımızı, ulaşıp da göremediklerimizi… Kısacası 180 yıllık tarihinde fotoğraf makineleri, yaşama dair ne varsa dipdiri bıraktı geleceğe…

Belgelik olarak da kullanıldı fotoğraflar, sanata da dönüştü. Estetiği de, çirkin olanı da yansıttı. Sayfalar dolusu yazıyla anlatılamayacak olanı tek bir kare anlattı.

* * *

Son zamanlarda çeşitli organizasyonlarla öne çıkmaya çalışan Bursa, 1. Uluslararası Fotoğraf Festivali’ne hazırlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kent konseyi ve BUFSAD tarafından düzenlenen, Bursa Ticaret Borsası’nın desteğiyle 15-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Bursa Fotofest’in amacı sadece fotoğrafçıları bir araya getirmek değil… Halkın yoğun olarak kullandığı mekanları “dönüştürerek” fotoğrafı galerilerden ve sergi salonlarından çıkartmak, yeni ve yaratıcı sergileme fikirleriyle gündelik yaşamla buluşturmak…

Bursa Fotofest kapsamında, tarihi çarşı ve hanlar bölgesi büyük bir galeriye dönüştürülecek. Festival kapsamındaki yarışmalar ve diğer sosyal projeler sayesinde okullar ve kamu kurumlarının duvarları fotoğraflarla renklenecek. Öğrencilere fotoğraf eğitimleri verilecek.

İddia şu:

“Fotofest 1. Uluslararası Fotoğraf Festivali’yle Bursa, artık fotoğraf sanatının tartışmasız yeni başkentidir.”

Her ne kadar adı aralarda kalsa bile bu büyük organizasyonun fikir babasının Dr. Ceyhun İrgil olduğunu biliyoruz. Böyle yazdığımızı bilse hemen müdahale eder. Çünkü o fotoğraf makinesinin önünde değil, arkasında durur her zaman… Vizörden bakar dünyaya… Ama hep geniş açıyla…

Bir Bursalı olarak, başta Ceyhun İrgil olmak üzere, emeği ve katkısı olan herkese teşekkürler…

 

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Yorumlayın