



İletişim çağının yaygın kullanılan terimlerinden “dezenformasyon”, yani “bilgi çarpıtma”nın farkına varmak zaman alıyor. Olumsuz etkilenen kişi, kurum ya da örgütlerin bu etkilerden sıyrılması da aynı şekilde… Dezenformasyonun hem bilginin kaynağına, hem de alıcısına mağduriyet yaşattığı kesin… Mağduriyeti en fazla yaşayan da bilgiyi ya da hizmeti-malı üreten ne yazık ki…
Üretenin, doğru bilgilendirme için çok emek harcaması gerekiyor. Zira söz konusu bilginin tüketicisi de doğrudan ilgili değilse, eğrisine doğrusuna bakmıyor.
* * *
Örneğin, Amerika’dan dünyaya yayılan sosyal kulüplerle ilgili Türkiye’deki genel algıyı da dezenformasyon kapsamında değerlendirebiliriz. Lions ve Rotary gibi kulüpler, halkın gözünde yaygın olarak “mason kulübü”dür, “modern tarikat”tır. Gazeteler içinse magazin haberi kaynağıdır. Bu bakış açısıyla gazeteler, bu tür sosyal kulüplerin etkinliklerini hep magazin servisinin gündemine alır.
Oysa bu kulüplerin öyle ulvi amaçları vardır ki, halk bunları bilmez… Örneğin Bursa’da 10 yıldır hizmet veren Göz Nurunu Koruma Vakfı Yıldırım Göz Merkezi’nin kuruluşunda, Lionsların emeği olduğunu da bilen yoktur pek… Osmanlı’nın ilk hastanesi Yıldırım’daki Darüşşifa’nın restore edilerek Göz Vakfı’na tahsis edilmesinden sonra hizmete başlayan Yıldırım Göz Merkezi’nin 10, vakfın da 27. Kuruluş yıldönümü nedeniyle önceki akşam düzenlenen törene katıldık.
Sonradan olma körlük ve göz sağlığını ana ilke edinen Lionsların 1984 yılında kurdukları Göz Nurunu Koruma Vakfı’nın, ilk ve tek hastanesi İstanbul Bayrampaşa’da… Bursa’nın yanı sıra, yine İstanbul İdealtepe’de de bir göz merkezi bulunuyor.
Yıldırım Göz Merkezi Op. Dr. Osman Seyrek’in başhekimliğinde faaliyetlerini sürdürüyor. Vakfın tüm kurumlarında kar amacı güdülmeden 30 doktor ve 90 personelle günde yaklaşık 500 hastaya poliklinik hizmeti veriliyor, 30 dolayında da ameliyat gerçekleştiriliyor.
* * *
Lions kulüplerine dönecek olursak… Kurdukları vakıf sayısı 15… Bunlardan dördü gözle ilgili… Göz Nurunu Koruma Vakfı dışında Türk Körler Vakfı, Lions Göz Bankası Vakfı, Altı Nokta Körler Vafkı faaliyette… Diğer vakıfların alanları böbrek, beceri kazandırma, korunmaya muhtaç çocuklar, eğitim ve kültür, bağımlılıkla mücadele…
Ayrıca Türkiye Lions’un kurucuları arasında Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın, gazeteciler Nadir Nadi, Abdi İpekçi ve Vedat Nedim Tör’ün, dönemin ilk sıralardaki protokol mensuplarıyla, önde gelen işadamlarının bulunduğunu, açıkçası ben de bilmiyordum düne kadar…
* * *
Gözünü sevdiğim Lionslar!.. Halkın göz sağlığını kendilerine dert edinmişler de gören yok!