Yenişehir Burcun Köyü’nde kurulacak Akros Çimento fabrikasıyla ilgili iptal kararı verilen davadan feragat eden GÜMÇED’in, yönetim kurulu karar defterine de yazılan gerekçelerini dün sıralamıştık.
Çevre mücadelesinde GÜMÇED’in son eyleminden haberdar olanların sorduğu ilk soru şu:
“Acaba kaç para aldılar?”
Bu soruyu dün aynen aktardım GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen’e…
“Hiç kimseden bir şey almadık. Davayı açarken Bursa Çimento’nun adamıydık, şimdi de Akros’un adamı mı olduk? Karar defterine yazdığımız gerekçeleri sıralarken vicdan muhasebesi yaptık. Doğru olanı yaptığımıza inanıyoruz ve herkesten kutlama mesajları alıyoruz. GÜMÇED’in bir yönetimi var ve sadece Adnan Önürmen’den ibaret değil… Hem biz tetikçi gazetecileri de biliyoruz. Reklam almak için nasıl yazılar yazdıklarını biliyoruz.”
Çevre, insan sağlığı ve gelecek kuşaklar adına 2 yıldır sürdürülen ve kazanılmış bir davadan feragat ederek verilen kararı yok hükmüne düşürmek, çok iyi muhasebe edilmiş bir girişim besbelli!
Adnan Önürmen de mali müşavir, muhasebeci… Hesap adamı yani…
Ancak sadece mali muhasebe değil, vicdan muhasebesinde de uzmanlığı var öyle görünüyor!
Ne diyor?
“Vicdan muhasebesi yaptık!”
Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin, fabrikanın yapılmasına olanak sağlayan Toprak Koruma Kurulu kararını iptal ederken dayandığı bilirkişi raporunda imzası bulunan Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri ve aynı zamanda çevre yüksek mühendisi olan Dr. Sıddık Cindoruk ile Dr. Nezih Kamil Salihoğlu ve Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Osman Demir bilmez tabii vicdan muhasebesi yapmayı!?
Aynı şekilde, “Akros Çimento Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin çimento fabrikası kurma isteminin kabulüne ilişkin dava konusu kararda kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” diyerek, işlemin iptaline karar veren Bursa 1. İdare Mahkemesi üyeleri de bilemez!
Vicdan muhasebesi duygusallık gerektirir ki, Adnan Önürmen’in çevre değerlerine ne kadar duygusal (!) baktığı bilinir Bursa kamuoyunda…
Bakınız; Yeşilşehir Davası…
…ki, Önürmen başkanlığındaki GÜMÇED’in, Cavit Çağlar’ın Yeşilşehir Projesi’nde de, sonuçlanmasına az kala davadan vazgeçtiğini hatırlayalım…
Hem bu arada, 13 Eylül 2008 tarihli Meydan Gazetesi’nin manşetine taşınan yazımızda, “Bursa Çimento’nun danışmanlığını yürüttüğü için Akros’a savaş açtığı” yolundaki iddialar da doğru değildi zaten!
Bu iddialar, Bursa Çimento’ya malzeme temin eden taş ocağı işletmecisi Zeki Kaptan’ın, GÜMÇED’e 5 bin lira bağış yapması üzerine ortaya çıkmıştı! Üstelik bu miktar, GÜMÇED tarihinin en büyük bağışıydı.
Neyse…
Feragatten sonra Akros Çimento’nun önünde engel kalmadığını yazmıştık dün ama öyle değilmiş…
Daha önce Bursa Barosu, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtıkları davada, “Toprak Koruma Kurulu kararı iptal edildiğinden, yeni bir karara gerek olmadığı”nı bildirmiş idare mahkemesi ama İl Genel Meclisi’nden geçen planlarla ilgili açılan davada verilen iptal hala yürürlükteymiş… Bu taraftan mücadelenin sürdürüleceği söyleniyor.
Sadede gelelim…
Türkiye’de her alanda sivil toplum örgütlenmesini destekliyoruz.
Ancak;
GÜMÇED’in kuruluşunda büyük emek harcayanları kahreden, ölenlerin kemiklerini sızlatan yöneticilerle değil!

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Etiketler:
 

Yorumlayın