Eskiler de derdi, şimdikiler de diyor aslında… Körpecik beyinleriyle büyükleri şaşkına çeviren düşünceler üreten çocuklara denirdi “İcat çıkarma evladım” diye… Böyle diye diye körpe beyinleri köreltti, körleştirdi bu toplum… Özgür düşüncenin, özgüvenin, girişimci ruhun köküne kibrit suyu döktü. Elin oğlu aya gidince de “Eller aya biz yaya” deyimini geliştirdi.

BTSO’nun geleneksel hale getirdiği “Ekonomiye Değer Katanlar 2011” ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bu yönde bir hatırlatmada bulundu. Sonra da Bursa’nın, Türkiye ortalamasına bakılarak, icat çıkarma konusunda nasıl da ileride olduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu’nun aktardığı veriye göre, Türkiye genelinde Ocak-Ekim 2011 döneminde yeni patent sayısında yüzde 3’lük, Bursa’da ise yüzde 118’lik artış vardı… Yani Bursa “icat çıkarma” konusunda oldukça iyi durumdaydı…

Bursa’nın Türkiye ortalamasına göre daha iyi olduğu başka alanlar da vardı. Örneğin protestolu senet sayısında azalma Türkiye genelinde yüzde 18 iken, Bursa’da 36’dıydı. Bursa’daki mevduat hesabı toplamı 15,8 milyar liraydı. Bu son bir yılda 2 milyar lira artışı gösteriyordu. Kredi/mevduat oranı da ülke genelinde yüzde 100 iken, Bursa’da yüzde 135’i gösteriyordu. Yani piyasalar canlanıyordu.

* * *

Neyse…

Dönelim yeniden icat çıkarma meselesine…

Aynı gün, RUMELİSİAD’ın geleneksel hale getirdiği Sinerji Toplantıları’nın konuğu AKP Merkez Disiplin Kurulu Üyesi ve önceki dönem milletvekili Dr. Mustafa Ünal’ın yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili konuşmasını dinlemeye gittik. TTK ile ilgili ayrıntıları sonraki yazıya bırakalım ki, o toplantıda “icat çıkarma” konusunda karşımıza çıkan bilgiyi paylaşalım…

RUMELİSİAD Başkanı Şahap Aktaş, üyelik rozeti taktığı Bursa eski milletvekillerinden Fahrettin Gülener’in başkanı olduğu Ermetal Şirketler Grubu Ar-Ge Merkezi’nin tam notla belgesini aldığını duyurdu.

Gülener gururluydu. Çünkü 1 yılda 24 patentle Ulusal Patent Birliği’nden birincilik ödülü de almışlardı.

Otomotiv yan sanayisine üretim yapan bir fabrika nasıl olur da bir yılda 24 patent alabilirdi ki? Sonuçta yan sanayi, ana üreticinin istekleri doğrultusunda üretim yapmaz mıydı? Meğer Ermetal aynı zamanda “co-designer” imiş… Yani “tasarım ortağı”

* * *

Burada yeniden Hisarcıklıoğlu’nun sözlerine dönmek gerekiyor. Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı toplantıdaki uzun sunumu sırasında gazetecilere bir ricada bulundu. “Yazacaksanız bunu yazın” diye…

Neydi o bölüm?

KOBİ AŞ fırsatları ve iş geliştirme merkezleri ABİGEM’lerin etkin kullanılması…

Ayrıca, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamındaki kurslardan yararlanılması için adeta yalvardı Hisarcıklıoğlu…

İcat çıkarmak için, kalite için, kalkınma için bu yalvarışa kulak vermek gerekiyor.

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Yorumlayın