




Medyalarda yayınlanan intihar haberlerinin, intihar eğilimi olanlarda tetikleme yaptığını söyler psikiyatristler.. Bir gazete ya da televizyonda yer alan intihar haberinin hemen ertesinde başka ölümler olurmuş. Bu etki bilimsel olarak saptanmış. Medyalarda sorumluluk üstlendiğim yıllarda Uludağ Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Bilgen Taneli’nin uyarısıyla kedimize çeki düzen vermiştik. Taneli’nin uyarılarından sonra, intihar eden kişi kamuoyunca tanınmış biri olmadıkça haberini yayınlamazdık. Tanınmış kişi olursa da “intihar” kelimesi kullanmaz, “ölü bulundu” derdik.
Düşüncesiz hayvansever
Nerden açtık bu sevimsiz konuyu?
Bursa Nilüfer’de, tasmasıyla balkondan sallanan köpek cesedini görünce..
Muhabirlik yıllarımda pek çok kez gördüğüm, boyunlarına geçirdikleri iplerde yaşamlarını sonlandırmış umutsuz, ışıksız insanlardan farkı yoktu balkondan sallanan köpeğin!
Onlar terk edilmişti, anlaşılamamıştı, girdikleri bunalımdan çıkış yolu bulmaları için ellerinden tutan olmamıştı. Çareyi bir urgan, elektrik kablosu ya da çarşafı boyunlarına dolayıp kendilerini boşluğa bırakmakta bulmuşlardı.
Köpeğin durumu farklı mıydı sanki onlardan? Değildi elbette..
O da anlaşılamamıştı. Bir hafta boyunca bağlı bırakıldığı balkonda yalnız yaşayabileceğini düşünmüştü, düşüncesiz sahibi!
Belediyelerin hayvan
barınakları var
Kent yaşamında bir kedi ya da köpek beslemek insani bir davranış.. Ancak koşulları, sorumlulukları var elbette. Evin bir ferdi gibi davranacaksınız hayvana. Çocuğunuzu nasıl evde yalnız başına bırakıp gitmiyorsanız, köpeği, kediyi de bırakamazsınız.
Birkaç günlük uzaklaşma durumunda hayvanınızı yanınızda götüremiyorsanız, bir yere emanet edeceksiniz. Artık bütün belediyelerin hayvan barınakları var. Üstelik ücretsiz hizmet veriliyor.
Hadi bunu da geçtik. Bir başka sorun da hayvanların komşulara verdiği rahatsızlık. Evde onlarca kedi besleyeni de var. Seveni de var, sevmeyeni de..
Nitekim komşulara verilen rahatsızlıktan ötürü açılmış pek çok dava örneği bulunuyor. Ancak dava örneklerinde konu nete getirilebilmiş değil. Apartman dairesinde hayvan beslenmesinden ötürü yaşanan sorunlar, ancak ve ancak komşuluk hukukuyla çözülebilir. Yani anlayışla, empatiyle!
Bunu sağlayamadığımız takdirde, hayvan sevgisi/sevgisizliği nedeniyle insanlığımızı ipe çekmiş oluruz!
—DÖRT DÖRTLÜK—
İnsan mı hayvan
Hayvan mı insan
Kalmadı kimsede izan
Budur kafamı bozan