



Komik olmayın efendim…
Bu kaçıncı deprem haritası?
Bu kaçıncı protokol, bu kaçıncı çalışma?
Bursa’nın birinci derece deprem bölgesinde olduğunu ilkokul çocukları bile biliyor artık… Hatta fay hattının nereden geçtiğini de…
Bursa’da hangi bölgenin zemininin depreme dayanıklı, neresinin bataklık olduğunu biliyoruz da, ne yapıyoruz sanki?
* * *
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokol ile kent merkezinde zemin sınıflanması ve sismik tehlike değerlendirmesi yapılarak, şehrin deprem risk haritası ortaya çıkarılacakmış…
Komik olmayın efendim…
Daha birkaç ay önce İnşaat Mühendisleri ve Şehir Plancıları odaları, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir planlama çalışmasıyla ilgili çok ciddi uyarıda bulundu.
Füsun Uyanık ve Necati Şahin demişti ki;
15 Temmuz 2010 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen plan değişikliğiyle Yıldırım’ın Vakıf, Millet ve Samanlı mahallelerinde yaklaşık 300 hektar konut alanına dönüştürüldü. Yaklaşık yüzde 40’ı yapılaşmış bölgedeki kaçak binaların yasallaştırılmış olması bir yana geri kalan bölüm tarım arazisidir.
Üstüne üstlük imara açılan bu alan hem “taşkın alanı”nda kalıyor, hem de zemin depremsellik açısından büyük tehdit içeriyor. Zira zeminin sıvılaşma potansiyeli yüksek… Üstelik bu iki tehdit, belediyenin yaptığı planlarda da açıkça görülmekte…
Önceden beri karşı çıkılan çevre yolu Samanlı bağlantısının da, bu handikapları taşıyan plana işlenmiş olması da cabası…
Nazım imar planlarının “A Grubu” belgeye sahip şehir plancıları tarafından hazırlanması gerekirken, belediye meclisinde kabul edilen plan belediye görevlileri tarafından yapılmış olması da ayrıca “yangından mal kaçırma” telaşının yansıması olarak aktarılmıştı.
* * *
Şimdi gelin bu belediye yönetimine güvenin!
Siz 5 ay önce, taşkın sahasında kalan, sıvılaşma potansiyeli yüksek tarım alanı ve kaçak yapılaşmış bölgeyi konuta açın, ondan sonra da Bursa’nın deprem haritasını çıkarmak için TÜBİTAK ile protokol imzalayın!
Komik olmayın efendim…
Üstelik 1 milyon dolara yakın bir para harcayacakmışsınız bu çalışma için…
Tamam, harcayın da…
Kör gözüm parmağına misali, sıvılaşma potansiyeli yüksek, tarım alanında kaçak yapılaşmış 300 hektarı konuta açtıktan sonra böylesi çabaların inandırıcılığı kalmıyor.
Öncekilerde olduğu gibi yaptırırsınız bir deprem haritası, asarsınız belediyenin boş duvarlarından birine, geçip karşısına övünürsünüz “Ne güzel çalışma yaptık” diye…