






İnsan sağlığını, ticari meta haline getirmek hangi vicdana sığar, söyleyin bakalım? Sığdıranlar var elbette… Hem de çok… Hem de öyle sığdırıyorlar ki, kanırta kanırta!
Yüce halkımız, 2002’den bu yana iktidarda olan partinin sağlık alanında yaptığı dönüşümü, çıkarına zannetti ya… Devlet ve sigorta hastanelerindeki kuyruklardan çıkıp, dilediği özel hastaneye gitti ya… Hak bayram sandılar.
“Aman ne iyi iktidar, halkı hastanelerde doktor kuyruklarından kurtardılar” deyip, sorgulamadan özel hastanelere giden ve “katkı payı” denen nakdi duvara toslayan yüce halkım yeniden devlet hastanelerine koşmaya başladı. Gidin bakın, yoğunluk gene önceki gibi…
Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, bir milletvekili bulup, soru önergesi verdirebilse TBMM’de, 2011 rakamlarını da görebilecektik ama… Pala, kendi deyimiyle bir milletvekili bulamamıştı! Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf olmak gibi bir derdi de yoktu zaten… O nedenle veriler internette yayınlanmamıştı… Bursa Sağlık İl Müdürlüğü’nün internet sitesindeki verilere ulaşmak için de şifre gerekiyordu.
Uzatmayalım…
Pala, önceki gün düzenlediği basın toplantısında SGK katkı paylarıyla ilgili 2009 ve 2010 verilerini açıkladı. 2009’da hastane katkı payı 466 milyon, 2010’da 1 milyar 377 milyon lira… Artış, yüzde 195 nokta 5…
2009’da ilaç katkı payı 441 milyon, 2010’da yüzde 20 düşüşle 353 milyon lira…
Her ikisinin toplamında katkı payı miktarı 1 milyar 730 milyon lira…
…ki, net artış yüzde 90 nokta 7…
Kimse hastalanmasın, Allah düşürmesin ama el mecbur gittiniz diyelim bir özel sağlık kuruluşuna… Kaç belgeye imza attığınızı bir sayın bakalım!
Neye, neden imza attığınızı bilmeden basmıyor musunuz hepiniz imzayı?
İşte o imzalarla devletin kasasından hortumlanan paralar var ya, özel sağlık kuruluşu ortaklarının yastığına kuş tüyü oluyor. Size, bize ve daha doğrusu ödediği sosyal güvenlik primi karşılığında devletten sağlık hizmeti alanlara kazık olarak dönüyor, farkında değiliz.
Delili de var. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri özel hastane ve tıp merkezlerinde katkı payı denetimi yapmış. 21 özel sağlık merkezinin hastalardan fazla oranda ek ücret aldığını tespit etmiş… Verilmeyen hizmetler nedeniyle, yüce halkımın sorgulamadan attığı imzalar sayesinde devletin kasasından alınanların hesabı bilinmiyor tabii…
Sonuç?
10 yıldır Bursa’da hiç yeni sağlık kurumu açılmadı. Hayırsever merhum Dörtçelik tarafından inşaatına başlanan ruh ve sinir hastalıkları hastanesi bile tamamlanamadı.
Olsun!
Birileri alıyor, veriyor ve sağlık ekonomisine can veriyor ya! Yetmez mi?
Yetmez ama evet!