Bulgaristan göçmenlerinin en yoğun olduğu kentlerin başında gelen Bursa’da, şimdiki büyükşehir belediye başkanı, önceki Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe zamanında Adalet Mahallesi’nde yaptırılarak Bulgaristan Hükümeti’ne devredilen konsoloslukta vize işlemlerinin durdurulduğu geçen haftanın gündemiydi.

Bulgaristan’ın Bursa Konsolosu Evgeni Vasilev’in kamuoyuna açıkladığı gerekçeler, “ekonomik ve teknik yetersizlik”ti ama bunların da dayanağı yoktu açıkçası…

Teknik sıkıntı deseniz, 8 ayda 16 bin vize ve pasaport işlemi yapılmış ve şimdiye kadar hiçbir sorun çıkmamıştı…

Ekonomik yetersizlik deseniz, her biri vize-pasaport işleminden alınan 60 avro üzerinden kaba bir hesap yapıldığında 2 milyon liraya yakın para demekti ki, bu parayla başka ülkelerde daha zayıf durumdaki konsolosluklarını bile finanse edebilirdi.

Vasilev ile geçen hafta sonunda Litvanya Bağımsızlık Günü kokteylinde görüştük, “Ben soru sordukça, ‘basın ataşemizi’ arayın” dedi, başka bir şey demedi.

Bulgaristan’ın fahri konsolosu eski milletvekili Hayati Korkmaz’a sordum konuyu, Dışişleri Bakanlığı’nın devrede olduğunu, 18 Mart’ta bakan Ahmet Davutoğlu’nun Bulgaristan’a gidip konuyu üst düzeyde görüşeceğini bildirdi.

Dedik ya gerekçelerin dayanağı yok diye… Gerçek gerekçeyi bulmak için soru sordukça, herkes sus pus oldu. Herkes sustukça bizim konuya iştahımız arttı ve deştikçe bakın neler çıktı.

* * *

Bulgaristan’da geçen temmuz ayında yapılan seçimlerde Türkiye’de 23 seçim merkezinde kullanılan toplam 93 bin oydan usulsüz olduğu tespit edilen 18 bin 358′i iptal edilmiş, Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin parlamentoda 38 olan milletvekili sayısı 37′ye düşmüştü. Karar sonucu Bulgaristan’ın Dobriç kentinden seçilen Ruşen Mehmed Riza’nın milletvekilliği düşürülmüştü.

İşte, Bulgaristan’ın Bursa konsolosluğunda vize ve pasaport işleminin durdurulmasının altında yatan bu usulsüzlükler… Bu usulsüzlüğün kaynağının da Bursa olması…

Hatta bu nedenle Bulgaristan’da 200-250 kadar kişi hakkında dava açıldığı bilgileri var…

20 bin dolayında, aynı kalemlerden çıktığı anlaşılan dilekçelerden bahsediliyor. Dilekçelerin Balgöç’ten geçtiği iddiası da var, ancak Genel Başkan Prof. Dr. Emin Balkan bu iddiayı yalanlıyor.

Balkan’a göre, bir kısmı kendilerinden geçen dilekçelerin içeriği, sandık kurulmasıyla ilgiliydi. Dilekçe verilmese dahi oy kullanılabiliyordu ve her sandıkta Bulgar yetkililer vardı. Sandıklara, oy kullanılmasına müdahale olanakları yoktu.

* * *

Hafta sonu gazetemizi ziyaret eden Devlet Bakanı Faruk Çelik’e de sorduk konuyu… O da sıkıntının “bizden” yani Türkiye’den kaynaklandığını kabul etti ve Dışişleri Bakanı’nın konuyu çözeceğine inandığını söyledi.

Tabii bir de, konsolosluk binasını yapıp Bulgaristan Hükümeti’ne devreden Osmangazi Belediyesi’ne sormak gerekti. Başkan Mustafa Dündar, Bulgaristan ile 5 yıl süreli protokol imzaladıklarını, ana koşulun bu süre zarfında konsolosluk faaliyeti sürdürülmesi olduğunu açıkladı.

Kısacası, Bulgaristan’ın kolay kolay “ben gidiyorum” diyemeyeceğini, kısa zaman sonra tekrar vize işlemine başlayacaklarını söyleyebiliriz.

Amaçları da galiba bizim sahtecilerin burnunu sürtmek!

Burnu sürtüleceklerle ilgili de yazacaklarımız var aslına ama yarın…

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Yorumlayın