


Denizde kum, bizde para, yok tabii ki!
Gemlik Körfezi’nde uygulanacak yapay resif projesine bu nedenle sponsor aranıyor.
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, projeye destek veren Emine Örnek Eğitim Kurumları Kurucusu Emine Örnek ve Çekirge Lions Kulübü’nden Halil Akgül, birlikte basın mensuplarının karşısına geçip, Gemlik Körfezi’nin yeniden nasıl canlandırılacağını anlattılar dün…
Projeye ilişkin ayrıntılı bilgiyi, sahipleri kamuoyuna açıklamadan önce yazdığımız için, bugün bize düşen şu soruların yanıtını aramak…
Nedir sorular?
Balıklar ve diğer canlılar yuva yapsın diye onca parayı denize atacağız da, işe yarayacak mı? Yani, fosseptik çukuruna dönen Gemlik Körfezi’ne akan kapkara dereler, kanalizasyonlar ne olacak? Denize bırakılan atıklar arıtılmazsa bu para boşa gitmeyecek mi?
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk’e sordum, o kadar uzun yanıt verdi ki. Anladığım en net sözü “Mudanya’da temiz deniz var” cümlesiydi.
Şaşırtan bir yanıt… Temizlik anlayışı, kişiden kişiye değişir elbette!
Peki, nasıl olmuş da Mudanya’da deniz temiz kalmış?
Daha önce kurulan derin deşarj sistemiyle!
Derin deşarj denilen sistemi de biliyorsunuzdur. Kanalizasyon hattını, deniz dibinden 300-500 metre kadar açığa uzatıp, bütün atığı borunun bittiği yere bırakmak…
O nedenle kıyılar temizmiş!
Temiz deniz görmesek, inanırız elbette!
Başkanın uzun cümlelerinden bir tanesini daha ayıklayabildim. O da Mudanya kanalizasyonu arıtma tesisi için yer kamulaştırması yapıldığıydı.
Neyse…
Yapay resiflerin işe yaramasını sağlayacak kanalizasyon arıtmalarıyla ilgili bilgiyi birinci elden, yani BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’nın ağzından aktaralım…
Mudanya ve Gemlik’in biyolojik arıtma tesisleri, 2011 yılı yatırım programında yer alıyor. Ayrıca bu iki ilçeden sonra yapımı planlanan Kurşunlu, Badırga ve Akçalar arıtma tesisleriyle birlikte toplam 80 milyon avro kredinin anlaşması imzalanmış…
50’si Avrupa Yatırım Bankası, 30’u da KFW Alman Kalkınma Bankası’ndan…
Yani 2011, kanalizasyonları sadece fiziksel arıtmadan geçtikten sonra denizin 700 metre açığına bırakılan Gemlik ve Mudanya’nın arıtma tesislerinin yapılacağı yıl olacak…
Sırada, bu projelerin müşavirlik ihalesi varmış. Müşavir firma saptandıktan sonra, tesis yapım ihalesi gerçekleştirilecekmiş…
Kısacası, denizde kum, BUSKİ’de para var!
Arıtma yapılacak ve yapay resifler o zaman işe yarayacak…
Ege Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bilimsel hazırlığını yaptığı projenin bedelini Mudanya Belediyesi karşılıyor. 25 beton bloktan oluşan bir resif öbeğinin maliyeti ise 6 bin 250 lira… Bir resif alanında 4 öbek öngörülüyor. Toplamı 25 bin lira ediyor. Taşınması ve denize bırakılması işini de Mudanya Belediyesi üstlenecek.
Bu iş için aranan sponsorlar şöyle düşünebilir:
Bu kadar parayı denize mi atacağız?
Evet! Yapacaksınız bir iyilik, atacaksınız denize, balık bilmezse Halik bilecek!
“Maneviyatı boşver” derseniz, bu dünyaya özel şanı şöhreti var. Denizcilik haritalarına adınız işlenecek!