“Zürefanın düşkünü, beyaz giyer kış günü” (eski dilde zürefa: kibarlar, nazikler) deyimini tersine çevirirsek, şimdi benim yapacağım gibi bir durum çıkar ortaya…
Dışarısı 40 dereceye yakın sıcaklıkla kavrulurken, Bursa’da kış aylarındaki ısınma alışkanlıklarına ilişkin anket sonucundan bahsedersem, deyimimiz “köşe yazarının düşkünü, ısınmayı dert eder yaz günü”ne dönüşür mü dersiniz?
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün ikinci sayısını yayınladığı “Bursa’da Sağlık” dergisinde, karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemeye yönelik olarak yapılan durum tespit anketinin sonuçlarına yer verilmiş… Anket, 2009 ve 2010 kış aylarında, aile hekimlerinin de katılımıyla gerçekleştirilmiş. Çalışmada il ve ilçe merkezlerinde 21 bin hanenin ısınma alışkanlıkları not edilmiş…
Hanelerde yüzde 48,5 oranında katı yakıt kullanıldığını ortaya koyan ankete göre 47,3 oranında da doğalgaz tüketildiği saptanmış… 21 bin hanenin binde 8’i ise elektrikten yararlanıyormuş.
Yüzde 86,4 hanede soba, şofben ve kombi gibi bacalı cihazlar kullanılıyormuş…
İşte tehlike burada başlıyor.
Zira bacalı cihaz kullanılan hanelerin ancak yarısında oda havalandırma menfezi bulunuyormuş…
Daha da vahim olanı, mevcut havalandırma menfezlerinin yüzde 28,6’sı değişik sebeplerle kapatılmış…
Bilinçsizliğin boyutunu anlamak için havalandırma menfez oranı ve bunların kapatılma oranına bakmak yeterli olacak aslında…
Hal böyleyken, bacalı cihaz bulunan hanelere, “Sizin evde karbonmonoksit dedektörü var mı?” diye sormak abes kaçardı doğrusu…
Ama İl Sağlık Müdürlüğü’nün anketörleri 21 bin haneye bu soruyu da sormuşlar. Her yüz haneden 86’sından “yok” denmiş… Büyük olasılıkla pek çok evden “O da ne ki?” yanıtı almıştır anketörler…
Aslına bakarsanız, bu anket sonuçlarından çok, hane halklarının sorulara verdiği tepkiler başlı başına yazı konusu olur. Eğer not edildiyse…
Örneğin, sırf Ak Parti bedavadan dağıtıyor diye, doğalgazdan vazgeçip kömür kullanımına dönenlerin oranı da çıkarılmış olmalı bu anketle!..

* * *

Havalandırma iyi değilse, baca sisteminde sorun varsa doğalgaz yakılan evlerde de karbonmonoksit zehirlenmeleri olabiliyor. Fakat biliyoruz ki, zehirlenmelerin çoğunluğu kömür kaynaklı ve cehalet…
Bahse konu anketin sonuçları İl Özel İdaresi, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Makine Mühendisleri Odası ve Bursagaz tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından değerlendirilecekmiş…
Ya da değerlendiriliyormuş…
Değerlendirme sonunda ortaya çıkacak veriler altyapı çalışmalarıyla eğitim faaliyetlerine yön verecekmiş… Verilerin aynı zamanda bazı yasal düzenlemelere dayanak oluşturması da hedefleniyormuş.
Ayrıca bölgesel farklılıklara göre çalışmaların verimli kılınması, nihayetinde de karbonmonoksit zehirlenmesinden ölümlerin azaltılması amaçlanıyormuş…

* * *

Böyle sıcak bir günde, Ege ile Akdeniz’in kesişme noktasında denizin nasıl berrak, nasıl serin olduğunu anlatamazdım, öyle değil mi?
Anlatsam da ayıp olurdu, değil mi?

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Etiketler:
 

Yorumlayın