






“Dünya büyük boyutlu bir ekonomik krizin sinyallerini verirken, alışveriş şenliği de ne ola ki?” diye sormadan edemiyor insan… Ama şapkayı öne koyup düşünüldüğünde, beklenen krizin ilacının da bu tür faaliyetler olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi “kriz geliyor” diye tüm ihtiyaçlarımızı ertelersek ne yapmış oluruz? Beklediğimiz krizin gelişini hızlandırmış oluruz.
Bu çerçeveden baktığımızda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 7. kez düzenlediği “7’den 70’e herkes için alışveriş” sloganlı organizasyon oldukça önemli… Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açığın azaltılması da, olası krizi en hafif hasarla atlatmanın çaresi de aynı aslında… BTSO Başkanı Celal Sönmez’in de ifade ettiği gibi “Bu zor süreçte dış şoklara karşı kontrollü bir iç pazar canlılığının ekonomi için sigorta işlevi göreceği açık…”
* * *
Bursa’da alışveriş şenliği organize ederken, elbette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara tasarruf yapmaları konusundaki çağrısını hatırlamamak elde değil… Alışveriş şenliği ilk bakışta Erdoğan’ın çağrısıyla çelişen bir organizasyon gibi görünse de, değil aslında… İşin nirengi noktası tek bir kelimenin altında…
“İsraf!”
İsrafla, tasarrufu karıştırmamak gerekiyor. Dün Orhangazi Parkı’nda düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ’ın da söylediği buydu. “İsrafa vardırmadan bol alışverişler dilerim” dedi Karadağ…
* * *
Vali Şahabettin Harput’un tespiti de dikkat çekici… Bu organizasyon “esnafı destekleme kampanyası” değil. Bu kampanyaya katılacak esnafın işlerinin açılması demek, fabrikaların çalışması, istihdamın sürmesi demek… Vali Harput’un deyimiyle aynı zamanda bir milli görev bu…
O nedenle, tekrar Celal Sönmez’e dönelim ve Bursalılardan ricasını aktaralım:
“Düzenli geliri olanlardan, ihtiyaçlarını ertelememelerini, harcama yapmaktan çekinmemelerini rica ediyorum.”
* * *
Bu yılki alışveriş şenliğine katılan firma sayısı ilçelerle birlikte 6 bine çıkmış. İlk başladığında 2 binmiş bu sayı… Şimdi bu artış iyi mi, kötü mü?
Baktığımız yere bağlı…
Birincisi: Rekabet koşulları ve ekonomi gitgide ağırlaşıyor, dolayısıyla esnaf umudunu bu kampanyalara bağlıyor!
İkincisi:
Geçen yıllarda kampanyaya katılanların ciro artışı komşu esnafın dikkatini çekti, bir sonraki yıl o da katıldı.
İkisi de doğru…
Zira geçen yıl kampanyaya katılan firmaların cirosu 7.5 milyon liraymış, bu yıl hedef 10 milyon lira…
Yakında açılacak okullar da piyasalara hareketlilik getirir. Bu durumda esnaf yılbaşını rahat görür. Yeni seneye Allah kerim!