Meslek liselilerin üniversitelere girişinde katsayı uygulamasının kaldırılması, daha sonra 4+4+4 siteminin getirilmesi, genel hatlarıyla imam hatip okullarının önünün açılması ve dini eğitime ağırlık verilmesi anlamına geliyordu.
Bugün hem eğitim öğretim, hem de iş dünyasında gelinen nokta, hükümetle aynı paralelde politika izleyen işveren örgütlerini de isyan eder duruma getirdi.
Bunu nereden anlıyoruz?

Hafta başında, MÜSİAD Bursa Şubesi Tekstil, Deri Sektör Kurulu Dost Meclisi Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan kurul başkanı Rıdvan İmamoğlu’nun şu sözlerinden:
“Hükümetimizin meslek liselerinin önünü açmasını destekliyoruz. Ancak, meslek liselerinde sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayacak spesifik bölümlerin açılmasını veya verilen eğitimlerin iş hayatının taleplerine yönelik olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz.”
Talebi şöyle açmış İmamoğlu:
“Tekstil firmalarımızın en önemli sorunlarının başında gelen nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması için Milli Eğitim, KOSGEB ve ilgili kurumların yoğunlaştırılmış meslek edindirme kursları düzenlemesini talep ediyoruz.”
* * *
AKP Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Önder Matlı’nın da konuk olduğu MÜSİAD Dost Meclisi’nde, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay da derin bir analiz yaptı. Kendisi de ifade etti. Söyledikleri, “bilinmeyen” değildi. Dünyada toplam tekstil pazarı 750 milyar dolardı. Bunun yüzde 45’i giyim üzerineydi. Tekstilcimizin, bu pazardan en büyük payı alabilmek için mutlaka oyun kurucular arasında yer alması gerekiyordu. Eskisi gibi “iman gücü”yle de yürümüyordu işler! Marka yaratmalıydı, teknikleri geliştirmeliydi.
..de, ne yazık ki tekstilci, makine açısından hala dışa bağımlıydı.
* * *
2011 verilerine göre Türkiye tekstil sektörü;
Kurulu kapasite, iğ sayısı itibariyle dünyada altıncı..
Rotor sayısında dördüncü sırada..
Avrupa kıtasının en büyük tekstil üretici ülkesi..
Dünyanın yedinci büyük pamuk üreticisi..
Ev tekstilinde broderi ve gipür üretimi için kurulan makine parkı, dünyanın en büyüğü..
Avrupa’nın en büyük nevresim üreten fabrikası Türkiye’de..
Havlu konusunda dünyanın ilk üç tedarikçisinden biri..
Ancak..
Dünya tekstil ihracatında Türkiye’nin payı yaklaşık yüzde 3, ev ve mekân tekstillerinde yüzde 4,5 ve teknik tekstilde yüzde 1,5..
* * *
Tablo oldukça iç açıcı.. Daha da iyileştirmek için gereken de “inovasyon”..
Ne demek inovasyon?
Yenilikçilik!
Babadan, dededen kalma yöntemleri bırakacağız artık, başka yolu yok!
—DÖRT DÖRTLÜK—

Hızla gidip geliyor mekik
Sallanmayın, olun dakik
Tatlı karlar bitti, tren kaçtı
Pazarı kaptı gözleri çekik

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

1 Yanıt » “Lazım değil imam gereken ara eleman!”

  1. Mehmet Oyan diyor ki:

    Sanayiciye “Oh olmuşlar efendim” diyorum.Nitelikli elemana ve ara elemana iyi para mı veriyormuşlar.

Yorumlayın